O odpadkih: nasveti in koristne informacije

Kam z odpadnimi zaščitnimi maskami in rokavicami?

Oboje sodi v zabojnik za MKO. Uradno navodilo je sledeče: uporabljene maske in rokavice, ki ste jih uporabili za zaščito, pa tudi tovrstne odpadke in papirnate robčke od bolnikov s covid 19, je potrebno dati v plastično vrečko in jo zavezati, nato dati to vrečko še v drugo vrečko in vse skupaj shraniti za 72 ur na varno mesto, po tem času jo zavržemo v črn MKO zabojnik.
Zakaj je priporočljivo oplakniti embalažo pred oddajo v zbiralnik?

Embalaža, v kateri je bilo meso, privlači muhe, da nanjo odložijo jajčeca. Že v nekaj urah se razvijejo ličinke muh (beli črvi), ki se hranijo z ostanki hrane na embalaži. Temu se izognemo, če takšno embalažo splaknemo z vodo, preden jo odvržemo v zabojnik.

Prav tako je priporočljivo oplakniti ribje konzerve, jogurtove lončke in drugo podobno embalažo. Tako boste precej zmanjšali neprijeten vonj v zabojnikih, pa tudi nadaljnje sortiranje bo za izvajalce znosnejše.
Kam s cigaretnimi ogorki?

Cigaretni ogorki ne sodijo v WC školjko! Na čistilni napravi se namreč ne razgradijo. Tudi sicer so zelo trdoživi in za razgradnjo potrebujejo več kot 10 let. Seveda pa nikakor ne sodijo kar na tla ali v cestne rešetke. Vedno jih je potrebno oddati v ulične koške ali med MKO odpadke v črn zabojnik, pred tem pa jih je potrebno povsem ugasniti.
Zakaj biološki odpadki smrdijo?

Že samo ime biorazgradljivih odpadkov pove, da se te snovi razgrajujejo ob delovanju dejavnikov iz okolja kot so toplota, kisik, razkrojevalci: mikroorganizmi, glive, žuželke in njihove razvojne oblike. Beli črvi, ki se poleti pojavljajo v rjavih zbiralnikih, so ličinke muh. Ob višji temperaturi je razgradnja hitrejša. Pri razgradnji pa nastajajo snovi, ki dajejo odpadkom značilen neprijeten vonj. Še posebno "smrdeča" je razgradnja mesa ter nekaterih mlečnih izdelkov. Razgradnjo bioloških odpadkov lahko primerjamo s prebavo hrane v naših prebavilih. Tudi pri tem nastaja neprijeten vonj, s katerim se moramo soočiti pri spahovanju, zadahu, vetrovih in pri iztrebljanju.

Kaj lahko naredim za zmanjšanje neprijetnega vonja bioloških odpadkov?

Bioloških odpadkov ne dajem neposredno v rjav zbiralnik, temveč jih odlagam v zbiralnik skupaj s papirnatimi vrečkami, zavite v časopisni papir ali v namenskih biorazgradljivih vrečkah iz koruznega škroba. Tekoči biološki odpadki (npr. juha, ostanki solate s kisom ipd., olje- nevaren odpadek!) ne sodijo v rjav zbiralnik!
Kam lahko dam odpadne papirnate brisače in prtičke?

Med biološke odpadke v rjav zbiralnik, ker se razgradijo. Dovoljeno pa jih je dati tudi v črno posodo med ostale odpadke. V zbiralnik za papir pa ne sodijo, ker niso primerni za reciklažo!
Kam lahko dam bananine olupke in olupke agrumov?

Med biološke odpadke v rjav zbiralnik. Komposta, ki nastane na centralnih kompostarnah iz bioloških odpadkov, ki jih dovažajo komunale, ne uporabljajo za vnos na kmetijske površine, temveč za sanacijo zemljišč ob cestah ipd. Za hišni kompostnik pa našteti odpadki zaradi vsebnosti pesticidov niso priporočljivi, ker tudi kompost še lahko vsebuje pesticide in zaradi tega ni priporočljiv za uporabo na zelenjavnem vrtu.