OBVESTILO

Zaradi vzdrževalnih del bo na pokopališču v Gabrskem od torka, 10. novembra 2020, do predvidoma konca meseca novembra, omejen dostop preko povezovalne poti med fontano na osrednjem delu pokopališča in jugovzhodnim dostopom do pokopališča.

Prosimo za previdnost in razumevanje.

Nasvet za vzgojo zelišč: Pazimo, da zelišč ne »utopimo« 

V lončkih in drugih posodah ob hiši, na balkonih in okenskih policah največkrat gojimo zelišča, kot so: peteršilj, drobnjak, bazilika, timijan in razne druge vrste. Pri sajenju je najbolje, če izberemo vrtno prst in potem skrbimo, da ni ne presuha, ne premokra.

Kako to ugotovimo?Z blazinicami prstov se dotaknemo prsti v lončku. Če imamo prste umazane, ke se jih drži mokra zemlja, ne zalivamo. Če so prsti čisti, brez prsti, zalijemo. Pod lončki moramo imeti podstavke, v katerih se voda zadrži, korenine pa nato počasi vsrkajo to vodo. Okrasni lonci niso najbolj primerni. Kaj rado se namreč zgodi, da v njih voda stoji daljši čas, mi pa je ne vidimo. Korenine zaradi tega začno gniti, rastlina je videti uvela, mi še dodatno zalivamo in rastlino »utopimo«. Skoraj za vse rastline velja, da lažje prenesejo pomanjkanje vode kot pa njeno preobilje.  Zelišč raje ne gnojimo, saj na ta način povečamo njihovo aromatičnost.