OBVESTILO

Zaradi vzdrževalnih del bo na pokopališču v Gabrskem od torka, 10. novembra 2020, do predvidoma konca meseca novembra, omejen dostop preko povezovalne poti med fontano na osrednjem delu pokopališča in jugovzhodnim dostopom do pokopališča.

Prosimo za previdnost in razumevanje.

Leto 2020 je mednarodno leto zdravja rastlin 

Ali ste mogoče te dni komu napisali pismo ali pa ga celo prejeli? Takšno pravo, preko Pošte Slovenije? Ste opazili to zanimivo znamko? Ob mednarodnem letu zdravja rastlin je namreč Pošta Slovenije izdala posebno znamko in s tem pripomogla k ozaveščanju o pomenu zdravih rastlin, ki so vir vsega življenja, delovanja ekosistemov ter varnosti in zagotavljanja hrane.

Rastlinske bolezni in škodljivci uničujejo pridelke, zmanjšujejo razpoložljivost hrane in posledično zvišujejo ceno hrane. Zdrave rastline nam dajejo hrano in kisik, ki ga potrebujemo za dihanje, ohranjajo videz krajine, biološko raznovrstnost, varujejo okolje ter blažijo klimatske spremembe, mnogim pa zagotavljajo vir dohodka.

Povečana mednarodna trgovina in potovanja omogočajo škodljivcem širjenje na nova območja, kjer se lahko ustalijo in povzročijo veliko škodo. V Evropski uniji veljajo stroga pravila za uvoz in trgovanje z rastlinami in rastlinskim materialom; vnos rastlin s potniško prtljago pa je razen petih sadežev: banane, mandlja, kokosa, duriana in ananasa, prepovedan.

Ali prepoznate lepega rdečega hroščka na znamki? Lepi rdeči hrošček na znamki je lilijevka, velik požrešneš 

Tisti, ki ste kdaj v svoj vrt posadili lilije, ste se verjetno že srečali z njim. Majhen oranžno-rdeč hrošč na listu lilije, ko ga želiš prijeti, pa uprizori padec na tla in se izgubi v ostalem zelenju. Navadno ni sam. Na isti rastlini je pogosto več hroščev in ni jih težko opaziti pri parjenju. Na spodnji strani listov pa so njihove oranžne požrešne ličinkeobdane s svojimi lastnimi črnimi in mazavimi iztrebkiLičinke in odrasli hrošči lahko povsem pojedo vse liste pri liliji in tudi popekcvet pa se navadno niti ne uspe razvitiČe pa se, pojedo tudi njega. Zato je zelo priporočljivo, da večkrat tedensko lilije pregledatepotipate spodnje strani listov in ročno odstranite vse hrošče in ličinke

Lilijevka je primer rastlinskega škodljivcaki se uspešno širi po svetu skupaj s čebulicami in rastlinami lilijnajveč škode naredi v Severni Ameriki. Lotijo pa se seveda tudi divjih vrst lilij.  
Kaj lahko naredim? Z dopusta oz. potovanj v tuje dežele ne prinašaj rastlin, semen oz. njihovih delovker so na njih lahko tudi bolezni ali škodljivci rastlinki v novem okolju lahko povzročijo veliko gospodarsko ali okoljsko škodo.