OBVESTILO

Zaradi vzdrževalnih del bo na pokopališču v Gabrskem od torka, 10. novembra 2020, do predvidoma konca meseca novembra, omejen dostop preko povezovalne poti med fontano na osrednjem delu pokopališča in jugovzhodnim dostopom do pokopališča.

Prosimo za previdnost in razumevanje.

Fižol, ki raste v nebo

Naši vrtovi so lahko vseh vrst in oblik. Na velikost in izgled našega vrta ali vrtička vpliva v veliki meri površina, ki jo imamo na razpolago. Pa tudi čas, ki smo ga pripravljeni vložiti v urejanje, in ne nazadnje, tudi naša vrtičkarska žilica.

Če imamo torej malo površine, malo zemlje, bomo poizkusili z vrtičkom v dodatnih lončkih ali zabojčkih. Rastlin, ki potrebujejo precej vode in rodovitna tla, kakršen je npr. visoki fižol, nikar ne sadite vanje, ker se bo preslabo razvijal. Raje ga posadite na vrt in po vrveh napeljite kar na balkon.

Če imate v vrtu rdeče polže (španske lazarje), bodite pozorni, saj mlade fižolove liste zelo radi objedajo in po rastlini lahko zlezejo precej visoko. Najraje gredo na uničevalni pohod ob mraku, zato pojdite takrat na lov tudi vi. Šele ko se rastline fižola okrepijo, razrastejo in bolj potegnejo v višino, polži navadno odnehajo. Mi pa si na naši zeleni skulpturi lahko nekajkrat naberemo fižolove stroke za okusen poletni obrok.

Ob visokem fižolu lahko posadimo oz. posejemo še kakšno okrasno vzpenjalko, npr. enoletni okrasni slak, vendar se moramo zavedati, da bo v tem primeru pridelka manj.