Obvestilo o spremembi cene toplotne energije





Trbovlje, 29. aprila 2022 – Cena zemeljskega plina na mednarodnih trgih tudi v letu 2022 dosega rekordne ravni in povzroča energetsko krizo, s kakršno se v preteklosti še nismo srečali. Tako kot povsod po Evropi, posledice krize čutimo tudi na Komunali Trbovlje, kjer smo z majem prisiljeni dvigniti ceno toplotne energije.

Evropski trg energentov se je v preteklem letu znašel v krizi, ki se zaradi negotovih razmer povezanih z vojno v Ukrajini nadaljuje tudi v letu 2022. Posledice čutimo na vseh področjih, saj se dražijo energenti, surovine, hrana ter druge dobrine in storitve. Tudi cena zemeljskega plina je v letošnjem letu v primerjavi z letom 2020 višja celo za 700 odstotkov in več. Zato smo z majem tudi na Komunali Trbovlje, kot še marsikje drugod po državi in širše, prisiljeni korigirati ceno toplote, ki bo višja za 62 odstotkov (variabilni del cene).

Na Komunali Trbovlje si prizadevamo, da bi kar najbolj ublažili posledice energetske krize, zato bomo, ko bo prišlo do izboljšanja razmer na trgu zemeljskega plina in emisijskih kuponov, nemudoma znižali tudi ceno toplote in s tem nekoliko razbremenili naše odjemalce.

Da pa bi naše uporabnike kar najbolj zaščitili in jim olajšali plačevanje računov, jim omogočamo akontativno plačevanje ogrevanja, s katerim se stroški porazdelijo skozi vse leto. Vse uporabnike, ki se odločijo za akontativno plačevanje, vabimo, da se v maju ali juniju oglasijo v naši INFO pisarni v času uradnih ur, ki so ob sredah med 8. in 12. uro, oziroma nas pokličejo na telefonsko številko 03 56 53 126.

Občani, ki se znajdejo v finančni stiski, pa lahko zaprosijo za pomoč pri plačilu stroškov ogrevanja v ogrevalni sezoni 2021/2022, ki vključuje račune za ogrevanje do maja 2022.
 

POMEMBNO!
Pri izračunu stroška za pripravo sanitarne tople vode je ključno, da uporabniki mesečno javljajo stanje vodomerov. V nasprotnem primeru Pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli (Uradni list RS, št. 82/15, in naslednji) zahteva, da se delež izračuna na podlagi števila prijavljenih oseb v stanovanju in pomnoži s faktorjem 3. To lahko močno poviša skupni strošek na položnici, zato svetujemo dosledno sporočanje stanja ali vgradnjo vodomera na daljinsko odčitavanje.

 
Nekaj praktičnih nasvetov za varčevanje s toploto najdete na  TEJ POVEZAVI.
 
Za vsa vprašanja in nasvete se uporabniki lahko obrnete na telefonsko številko Komunale Trbovlje 03 56 53 126 (INFO pisarna) ali 03 56 53 100 (centrala) oziroma nam pišete na info@komunala-trbovlje.si.