Kam z odpadnimi zaščitnimi maskami in rokavicami?





Trbovlje, 8. septembra 2020 - Kljub množični uporabi zaščitnih mask v času Covid-19 opažamo, da po njihovi uporabi mnogi ne vedo, kam z njimi. Zaščitne maske, tako kot rokavice, spadajo med mešane komunalne odpadke.

Na Komunali Trbovlje smo v juliju izvajali sortirno analizo, pri čemer smo opazili, da kljub množični rabi zaščitnih mask, občani še vedno ne vedo, kako pravilno ravnati z njimi po končani uporabi. Pri sortirni analizi smo namreč opazili le dve maski med mešanimi komunalnimi odpadki.

Uradno navodilo je sledeče: uporabljene maske in rokavice, ki ste jih uporabili za zaščito, pa tudi tovrstne odpadke in papirnate robčke od bolnikov s covid 19, je potrebno dati v plastično vrečko in jo zavezati, nato dati to vrečko še v drugo vrečko in vse skupaj shraniti za 72 ur na varno mesto, po tem času jo zavržemo v črn MKO zabojnik.


V zadnjih mesecih na našem planetu uporabljamo veliko število zaščitnih mask in rokavic in zelo hitro jih tudi zavržemo, tako nam namreč svetuje zdravstvena stroka. Nikar jih ne zavrzimo na tla oz. v naravo! Potrudimo se, da Zemlja ne bo obremenjena s temi odpadki še nadaljnja destletja, mogoče celo stoletja.