Sortirna analiza: kaj smo odlagali v črne zabojnike?





Trbovlje, 3. septembra 2020 - Na Komunali Trbovlje smo v juliju opravili analizo mešanih komunalnih odpadkov iz črnih zabojnikov. Ugotavljamo, da smo občani med mešane komunalne odpadke v največji meri odlagali oblačila in tekstil, pa tudi organske kuhinjske odpadke. 

Naši delavci so v juliju opravili prvo izmed dveh sortirnih analiz mešanih komunalnih odpadkov (MKO). Presortirali so pol tone MKO, ki so bili izpraznjeni iz črnih zabojnikov pri večstanovanjskih in poslovnih objektih v delu Mestnega trga, Obrtniške ceste in Ulice Sallaumines.

Te odpadke so morali izstresti na asfaltni plato, vsako vrečko odpreti ter jih nato ročno ločiti na 23 frakcij, kar je bilo zamudno in neprijetno opravilo. Vsako frakcijo odpadkov so zbirali v določenem zabojniku ter na koncu stehtali.

Kljub temu, da navodila o ločevanju odpadkov navajajo, da med MKO sodijo tisti odpadki, ki niso primerni za reciklažo, se žal med njimi pojavlja še veliko reciklabilnih odpadkov. Prav tako med MKO ne sodijo biološki odpadki.

Kaj sodi med mešane komunalne odpadke (MKO)?
Odpadki od pometanja, vrečke iz sesalnikov, cigaretni ogorki, sanitetni material (povoji, obliži, vata, vložki, kondomi), plenice za enkratno uporabo, vlažilni in čistilni robčki, povoščen papir od salam, računi, neuporabna pisala, izstrebki malih živali, zaščitne maske in rokavice ter drugi odpadki, ki niso primerni za reciklažo.


Kaj je pokazala naša sortirna analiza?

V vzorcu so prevladovali:

- oblačila in tekstil - 27,5 %,
- organski kuhinjski odpadki (olupki zelenjave, plesniv kruh, vključno s papirnatimi servieti, brisačami in robčki) – 21,3 %,
- plastika (plastična embalaža in drugi plastični odpadki) – 13,8 %.
Ostalo je prestavljala predvsem različna embalaža, le 13,8 % je bilo ustreznih MKO odpadkov (plenice in drugi drobni MKO odpadki). Ni pa v tokratnem vzorcu bilo odpadne električne in elektronske opreme in odpadkov iz lesa.