Zniževanje cene ogrevanja v Trbovljah





Trbovlje, 18. novembra 2022 - Na Komunali Trbovlje smo v novembru zaradi ukrepov optimizacije poslovanja, s katerimi postopoma blažimo posledice nastale draginje, nekoliko znižali cene ogrevanja. Hkrati je vlada konec oktobra sprejela uredbo, ki določa najvišjo nabavno ceno zemeljskega plina za podjetja. Ob tem je prišlo tudi do določenih napačnih informacij oziroma enačenja vhodne cene zemeljskega plina, ki ga nabavlja podjetje, in končne cene ogrevanja.

S 1. novembrom se je variabilni del cene ogrevanja zaradi ukrepov optimizacije poslovanja z 201,714 €/MWh brez DDV znižal na 196,797 €/MWh brez DDV. Za občane to pomeni približno 5 €/MWh nižjo ceno za 1 MWh toplote. Nadaljnje spreminjanje cen pričakujemo tudi v prihodnjih tednih, saj je vlada konec oktobra objavila dopolnitev Uredbe o določitvi najvišje dovoljene maloprodajne cene zemeljskega plina iz plinskega sistema, ki maloprodajno ceno zemeljskega plina, ki je potreben za proizvodnjo toplote za gospodinjske odjemalce, omejuje na 73 €/MWh zemeljskega plina. Ta cena je nekoliko nižja od vhodne cene, ki jo je podjetje plačevalo do novembra, kar se bo odrazilo tudi v sorazmerno nižji ceni toplote (variabilni del cene).

V povezavi z omejitvijo maloprodajne cene zemeljskega plina so se v javnosti in medijih v teh dneh pojavile nekatere napačne in zavajajoče informacije, ki so enačile vhodno ceno plina, ki ga nabavlja podjetje, s prodajno ceno variabilnega dela toplotne energije. Vendar pa vhodna cena zemeljskega plina ni enaka končni ceni variabilnega dela toplotne energije. Ta cena je namreč oblikovana na podlagi upravičenih stroškov zemeljskega plina, emisijskih kuponov, električne energije in ogrevnega medija.

Ponovno občutnejše znižanje cene variabilnega dela toplotne energije skladno z Gospodarskim načrtom podjetja predvidevamo z januarjem 2023, ko naj bi se cena spustila na 158 €/MWh toplote.