Zbiranje uporabnih oblačil in tekstila



Trbovlje, 26. novembra 2018 - Hlače, majice, suknjiči, posteljnina, prti, brisače - to je nekaj primerov oblačil in tekstilnih izdelkov, ki jih lahko odložite v katerega od zbiralnikov za zbiranje uporabnih oblačil in tekstila. Vendar pozor - zbiralniki so namenjeni zgolj uporabnim oblačilom, neuporabna oddajamo ločeno.

V Trbovljah so nameščeni štirje zbiralniki Komunale Trbovlje za zbiranje uporabnih oblačil in tekstila že od leta 2005. Od 2010 so nameščeni na naslednjih lokacijah:
 
- 2 x pred Rdečim križem Trbovlje na Ulici 1. junija 4 (prazni in prevzema RK)
- 1 x pred Marijinim domom na Ulici 1. junija (prazni in prevzema Karitas)
- 1 x v bližini cerkve na Trgu Franca Fakina (prazni in prevzema Karitas)
 
 
Dobrodelni organizaciji Rdeči križ in Karitas sprejemata oblačila oz. tekstil za ponovno uporabo, kar pomeni, da ne sme biti ponošeno, preveč izprano, raztrgano ali umazano.
 
Ravno tako morajo biti primerna za nošenje tudi oblačila, ki jih darujete prodajalni Stara šola ali drugim, ki se ukvarjajo s prevzemom rabljenih oblačil oz. opreme.
 
Kaj pa neuporabna oblačila in tekstil?
 
Neuporaben tekstil, predvsem bombažni, lahko uporabite v gospodinjstvu kot krpe za čiščenje, ki jih na koncu oddate med mešane komunalne odpadke. Lahko jih uporabite tudi kot pivnike na dnu 120-litrskih ali 240-litrskih zbiralnikov za odpadke.
 
Neuporaben tekstil iz umetnih materialov (npr. bunde), ki ga ne morete porabiti v druge namene, lahko prinesete v zbirni center Neža, kjer ga bomo oddali za reciklažo. Neuporabna obutev pa sodi v zabojnike za mešane komunalne odpadke.