Zaščitite vodomere še pred zmrzaljo

Trbovlje, 23. novembra 2021 - Bliža se zima, saj se temperature v teh dneh že bližajo ledišču. Mrzlo vreme pa lahko povzroči tudi težave, kot so okvare vodomerov, zato lastnikom vodovodnih priključkov svetujemo, da še pred zmrzaljo zaščitijo svoje vodomere in preprečijo poškodbe.

Nizke temperature so najpogostejši vzrok za poškodbe (pokanje) vodomerov, zato lastnikom priporočamo, da preverite svoje vodomere in jih ustrezno zaščitite. Vodomeri so namreč v lasti uporabnikov, ki nosijo tudi stroške vzdrževanja in popravil.

Če imate torej zunanji jašek z vodomerom, vam priporočamo, da preverite, ali je notranjost jaška (vključno s pokrovom) ustrezno izolirana ter vodomer morda še dodatno toplotno zaščitite z izolacijskim materialom (pena, izolacijska folija, stiropor, volna …). Kot preventivni ukrep priporočamo, da zagotovite ali vsaj občasni pretok vode po instalacijah ter da redno preverjate stanje svojih vodovodnih instalacij in vodomera.

Posebno pozornost velja nameniti rednemu nadzoru vodovodnih instalacij v objektih, ki niso v stalni uporabi (počitniški objekti itd.). Če pa teh objektov v zimskem času ne uporabljate, vam priporočamo, da vodo zaprete in izpraznite notranje instalacije. S tem boste preprečili zadrževanje in zamrzovanje vode v objektu ter morebitne poškodbe, ki bi ob tem nastale.

V primeru okvare čim prej pokličite na dežurno telefonsko številko vodovoda 041 758 568.