Zaključena akcija »E-odpadke ločuj in okolje varuj«





V sodelovanju z družbo ZEOS, d.o.o., Ministrstvom za kmetijstvo in okolje ter EU fundacijo LIFE   je v Trbovljah od 10. do 31. maja potekala posebna ozaveščevalna akcija na kateri smo tudi zbirali E-odpadke. Kdor jih je oddal v zbirnem ZC Neža ali pri E-transformerju, je lahko sodeloval v žrebanju za nov hladilnik.
 

V času akcije smo zbrali 4 tone tovrstnih odpadkov, največ televizorjev, računalnikov in mobilnih telefonov. Poleg tega pa še: računalniške miške, gramofone, radijske sprejemnike, kalkulatorje, varčne žarnice, kuhinjske mešalnike, sesalce, likalnike, od večjih E-odpadkov pa zamrzovalne skrinje, pralne stroje, štedilnike.
 

E-transformer so si ogledale skupine učencev iz OŠ Tončke Čeč in Hohkrautove šole ter dijaki Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje. Te šole so prejele tudi zbiralnike za ločeno zbiranje odpadkov.
 

Žrebanje za hladilnik je ob sodelovanju predstavnice družbe ZEOS potekalo 6. junija 2013 preko Radia Kum Trbovlje. Prva nagrada je bila torej hladilnik, trem izžrebanim sodelujočim v akciji pa smo namenili tudi manjše praktične nagrade.
 

Pa še rezultati ankete s spletne strani: »Kaj je E-transformer?«
 

Da gre za osebno vozilo je odgovorilo 7 %, ostalih 93 % pa je vedelo, da je to posebno vozilo, v katerem so razstavljeni E-odpadki in opozarja na pravilno ravnanje s temi odpadki.
 

Vse E-odpadke iz trboveljskih gospodinjstev sprejemamo brezplačno v ZC Neža med obratovalnim časom, ki je ob delavnikih med 7.00 in 15.00 uro ter ob sobotah med 9.00 in 13.00 uro.