Začetek ogrevalne sezone v Trbovljah





27. septembra 2022 – V Trbovljah se jutri, v sredo, 28. septembra, začenja ogrevalna sezona. Do petka, 30. septembra, bomo zagotovili toploto vsem objektom, ki so priključeni na sistem ogrevanja v mestu.

V letošnjem letu se je sezona ogrevanja zaradi višjih dnevnih temperatur zamaknila za nekaj dni, v teh dneh pa pričakujemo jesensko ohladitev in spust temperatur, zato se z jutrišnjim dnem začenjajo postopki za začetek ogrevanja za vse odjemalce. Toplota bo vse objekte, ki so priključeni na ogrevalni sistem, dosegla do 30. septembra.

Ogrevanje za odjemalce pogosto predstavlja znaten strošek, zato priporočamo uvedbo akontativnega načina plačevanja, ki ga lahko vzpostavite po koncu sezone, med sezono pa priporočamo, da upoštevate nasvete za varčevanje z energijo.
 
Radiatorji
Pred začetkom ogrevalne sezone izpustimo zrak iz radiatorjev.
Radiatorjev nikoli ne smemo pokrivati ali tik nad njimi postaviti prepreko (polica). S tem namreč preprečimo dvigovanje toplega zraka, kar lahko bistveno zmanjša efektivno moč radiatorja.
Zavese ne smejo pokrivati radiatorja. Najbolje je, če segajo kakih 10 cm nad zgornji rob radiatorja.
V stavbah brez toplotne izolacije je med steno in zadnjim licem radiatorja priporočljivo postaviti posebno izolacijsko ploščo, ki je navadno narejena iz plasti aluminijaste folije in umetne pene.
Ventili na radiatorjih morajo vedno delovati brezhibno.
 
Termostatski ventil
Vgradnja termostatskega ventila lahko močno vpliva na nižjo porabo energije za ogrevanje. Termostatski ventil namreč uravnava dotok tople vode v radiator glede na želeno temperaturo v prostoru.
Pri daljši odsotnosti nastavimo nižjo temperaturo na termostatskem ventilu.
V dogovoru z distributerjem toplote določimo režim redukcije ogrevanja v času nezasedenosti prostorov.
 
Okna in vrata
Pred začetkom ogrevalne sezone preverimo tesnenje oken in ga po potrebi izboljšamo s samolepilnimi trakovi za tesnenje.
Polkna, zavese, rolete in žaluzije so dodatna toplotna izolacija, s katero zmanjšujemo toplotne izgube.
 
Zračenje
V ogrevalni sezoni prostore zračimo v najtoplejšem delu dneva, v poletnih mesecih pa v jutranjih urah.
Najbolj učinkovito je kratkotrajno in intenzivno zračenje prostorov z odpiranjem oken. V enakomernih časovnih intervalih (npr. vsake tri ure) odpremo za kratek čas (5 - 10 minut) okna na stežaj.
 
Več praktičnih nasvetov najdete na povezavi:
https://www.komunala-trbovlje.si/daljinsko-ogrevanje/zmanjsajmo-porabo-toplote-prakticni-nasveti/