Ukrep prekuhavanja pitne vode na celotnem območju javnega vodovoda Trbovlje





Včerajšnje dogajanje na našem vodovodu je ponovno potrdilo velik vpliv okolja oz. nenadnih vremenskih pojavov na zajetja pitne vode. 

V noči s 26. na 27. marec 2023 so bile tudi nad našimi kraji izrazite padavine. Dežurni na vodovodu je ponoči s pomočjo daljinskega vodenja sistema, t.i. telemetrije, najprej zaznal večjo okvaro na delu vodvoda, ki oskrbuje Prapreče in Potoško vas. Ker je bila na tem delu izmerjena tudi nekoliko povišana motnost vode in so bile zaradi okvare predvidene motnje v oskrbi z vodo, smo preventivno uvedli ukrep prekuhavanja. Zjutraj so naši delavci poiskali lokacijo okvare in pričeli z njeno sanacijo. Okvara je bila v nekaj urah tudi uspešno sanirana.

Tekom dopoldneva nas je poklicalo nekaj uporabnikov, predvsem iz Osrednjega oskrbovalnega območja Trbovelj, in povedalo, da je voda drugačna kot običajno. Naši zaposleni so na več lokacijah pri uporabnikih preverili motnost in koncentracijo klora, pri čemer so izmerili vrednosti v mejah normale. Smo pa tudi mi zaznali okus vode po postanem oz. nekoliko kovinski okus, ki je bil verjetno posledica intenzivnega dotoka vode iz gravitacijskih virov v vodovodni sistem. 

Po posvetu z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) smo za celotno območje javnega vodovoda Trbovlje uvedli preventivni ukrep prekuhavanja vode. NLZOH bo danes, 28. 3. 2023, odvzel vzorce vode za analize, rezultaati bodo znani v nekaj dneh. Z rezultati bomo uporabnike seznanili na naši spletni strani in na druge ustaljene načine. Do takrat pa ostaja v veljavi preventivni ukrep prekuhavanja vode za pitje in pripravo hrane. 

Priporočamo, da voda vre vsaj tri minute. Natančnejša navodila za prekuhavanje vode najdete na tej povezavi: https://www.komunala-trbovlje.si/komunalne-dejavnosti/oskrba-s-pitno-vodo/navodila-za-prekuhavanje-vode/