Tudi letos podprimo akcijo Manj svečk za manj grobov





Trbovlje, 25. oktobra 2021 - Po enoletnem premoru zaradi epidemije koronavirusne bolezni bomo obiskovalci pokopališč ponovno lahko darovali sredstva v dobrodelne namene namesto nakupa svečk v spomin na pokojne. Dobrodelno društvo Fundacija svečka, skupaj s številnimi družbenimi organizacijami in združenji, sodeluje pri organizaciji vseslovenskega projekta Manj svečk za manj grobov.

MANJ SVEČK - VEČ SREDSTEV ZA REŠEVANJE ŽIVLJENJ

Sredstva, zbrana v akciji, bodo namenjena PGD Trbovlje-mesto za nakup reševalne opreme - vrvne tehnike, ki se uporablja za reševanje oseb z višin in globin.

Obiskovalci pokopališča v Gabrskem bodo lahko namenili sredstva v ta namen pri stojnicah ob vhodu na pokopališče in sicer ob naslednjih terminih:
  • sobota, 23. 10. 2021,
  • nedelja, 24. 10. 2021,
  • od petka, 29. 10. do vključno ponedeljka, 1. 11. 2021.
V zameno za prispevek bodo donatorji prejeli papirnate zastavice, ki jih lahko položijo na grob. Na njih bo tudi napisano, da je bila namenjena donacija za dobrodelni projekt.

Komunala Trbovlje je podprla akcijo z brezplačno izposojo dveh stojnic za potrebe izvedbe projekta. Obiskovalce pa vljudno prosimo, da namenijo sredstva za reševalno opremo namesto za nakup sveč.

MANJ SVEČK - MANJ OBREMENITVE ZA OKOLJE
Na slovenskih pokopališčih še vedno nastaja zelo veliko odpadnih sveč, ki jih je potrebno ločeno zbirati in oddajati v reciklažo. V obdobju 2017 – 2019 smo jih oddali povprečno 24 ton letno, v lanskem letu 15,3 ton, v letošnjem do sredine oktobra pa že 23,7 ton.

V želji, da bi bile sveče okolju prijaznejše (daljši čas trajanja, manj odpadkov), se na tržišču pojavlja vse več vrst sveč iz različnih materialov: elektronske, steklene, papirnate, plastične za vačkratno uporabo. Vse vrste odpadnih sveč se zbiraJO v zabojnikih za sveče. Obstaja možnost, da bo elektronske sveče kmalu potrebno zbirati posebej.
Ob 1. novembru se pokojnim namesto s svečami raje poklonimo z lepo mislijo ter z darom v dobrodelne namene, ki bo reševal življenja.