Prvi sneg: zimska služba na delu





Trbovlje, 3. decembra 2020 – Sneg je pobelil deželo, kar pa ni presenetilo zimske službe, kjer so s pripravami ekip, opreme in materialov začeli že pred prvim letošnjim sneženjem.

Komunala Trbovlje zimsko službo izvaja na območju občine Trbovlje na vseh lokalnih cestah in večini krajevnih poti. Skupna dolžina lokalnih in mestnih cest zajema približno 120 km, pločnikov in javnih površin pa je okoli 52.000 m2, ki jih čistimo s štirimi kamioni in štirimi traktorji. Na območju krajevnih skupnosti pa je približno 65 km javnih poti, ki jih čistijo s šestimi traktorji.

Omeniti velja, da regionalne ceste na območju Trbovelj upravlja podjetje CGP Novo mesto, ki na teh cestah izvaja tudi zimsko službo in ostala vzdrževalna dela.
Prvo sneženje v sezoni 2020/2021

Na zimske razmere smo se na Komunali Trbovlje že predhodno ustrezno pripravili, zato prvo sneženje ni presenetilo ekip, ki so s preventivnim posipavanjem cestišč in ročnim posipavanjem stopnišč in pločnikov začele že včeraj dopoldne ob začetku sneženja.

Danes so ekipe zimske službe ob 2. uri zjutraj začele s pluženjem in posipavanjem cestišč, ob 7. uri zjutraj pa smo aktivirali še štiri ročne ekipe za čiščenje avtobusnih postaj, pločnikov, stopnišč in drugih javnih površin.
 


Naloge zimske službe

Zimska služba zajema pluženje snega, preventivno posipavanje s kalcijevim kloridom (CaCl) za preprečevanje poledice, odstranjevanje oziroma odvoz snega, čiščenje mrež in vtočnih uličnih požiralnikov v času odjuge, čiščenje zasneženih prometnih znakov ter pluženje in odstranjevanje snega ter posipavanje proti poledici na vseh ostalih cestno-prometnih površinah.

Povprečna letna poraba soli znaša okoli 500 ton soli, 400 m3 peska ter 20.000 litrov kalcijevega klorida.

Zimska služba ceste in javne poti čisti glede na prioritete, ki so opisane na TEJ POVEZAVI.


Sneg nas ne preseneti

Vremenske napovedi so dandanes relativno točne, tako da nas sneženje ne preseneti in so naše ekipe vedno v pripravljenosti. Prav tako vse bolj opažamo strpnost pri občanih, ki se zavedajo, da ceste ne morejo biti takoj povsem očiščene. Kljub temu prosimo vse voznike, da upoštevajo spremenjene razmere na cestah ter dejstvo, da se naše ekipe po najboljših močeh trudijo zagotavljati prevoznost in varnost cest v vseh razmerah, kar pa ni vedno možno zagotoviti takoj.