Priporočilo za intenzivno spiranje hišnega vodovodnega omrežja pred ponovnim odprtjem storitvenih dejavnosti





Trbovlje, 14. decembra 2020 - V prihodnjih dneh naj bi vlada po daljšem zaprtju ponovno omogočila opravljanje določenih storitev, kot so firzerske in kozmetične storitve ter pedikure, odpirajo se tudi cvetličarne in avtopralnice ter določene druge storitve. Ob tem lastnikom lokalov, ki so bili dlje časa zaprti, priporočamo intenzivno spiranje vodovodnega omrežja. 

Številne ustanove in storitvene dejavnosti zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa v času razglasitve epidemije več tednov niso obratovale. Posledično je prišlo do zastoja pitne vode v hišnem vodovodnem omrežje, kar lahko povzroči poslabšanje kakovosti pitne vode in potencialno nevarnost za zdravje.

Lastnikom in upravnikom objektov v javni uporabi (tudi objekti za izvajanje higienske nege, poslovne stavbe …) priporočamo, da pred ponovnim odprtjem dejavnosti izvedejo intenzivno spiranje hišnega vodovodnega omrežja, ki gaopravijo tako, da povečajo pretok pitne vode v vodovodnem omrežju na vseh pipah v objektu za najmanj 15 minut (hkrati se odprejo vse pipe za 15 minut).

Poleg tega priporočamo, da redna preventivna izpiranja hišnega vodovodnega omrežja izvajajo skozi vse leto, še posebej pa po vsakem obdobju, ko voda v omrežju dalj časa stoji (npr. na začetku delovnega tedna, po praznikih, po dopustu …).

Med rednim obratovanjem priporočamo tudi vsakodnevna higiena spiranja pip: vsak dan pred prvo uporabo naj voda na vsaki pipi teče vsaj 2 minuti (curek naj bo enakomeren, srednje jakosti, debeline svinčnika) oz. toliko časa, da se temperatura vode na pipi ustali. To izvajamo tudi v gospodinjstvih, preden natočimo vodo v kozarec oz. skuhamo kavo ali čaj.

Več: NIJZ: Priporočila lastnikom objektov za hišno vodovodno omrežje po daljši prekinitvi uporabe pitne vode (COVOD-19) https://www.nijz.si/sl/izpiranje-hisnega-vodovodnega-omrezja-javnih-objektov-pred-zacetkom-novega-solskega-leta

Zaprtje stavb, delov stavb ali njihova omejena uporaba lahko poveča tveganje za razrast bakterij Legionella spp. v hišnem vodovodnem omrežju
in drugih vodnih sistemih oz. napravah, vključno z napravami za klimatizacijo stavb z izhlapevanjem, bazeni, kadmi in drugo opremo, če z njimi ne ravnamo ustrezno. Zato je potreben pregled objekta, pri katerem se opredeli nove dejavnike tveganja za razmnoževanje legionel in na podlagi ogleda izdela Načrt za preprečevanje legioneloz (bolezni, ki jih povzroča ta bakterija).
Več: NIJZ: Preprečevanje razmnoževanja legionel v hišnem vodovodnem omrežju (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-razmnozevanja-legionel-v-hisnem-vodovodnem-omrezju