Prekuhavanje pitne vode



Trbovlje, 8. junija 2019 - Na območju zgornjega dela Trbovelj je zaradi povečane motnosti vode nujno prekuhavanje pitne vode.

Močni naliv, ki je Trbovlje zajel v nedeljo, 7. julija 2019, je povzročil povišano motnost na zajetjih Petek, Petek rov in Rovte oz. na 3. veji javnega vodovoda Trbovlje, ki oskrbuje zgornji del Trbovelj,  zaradi česar smo uvedli ukrep obveznega prekuhavanja pitne vode.

Vodo je treba prekuhavati na naslednjih območjih: MESTNI TRG, GABRSKO, SAVINJSKA CESTA, GOLOVEC, KOVINARSKO NASELJE, DEL CESTE TONČKE ČEČ (DO LIVARNE), OBRTNIŠKA, GIMNAZIJSKA, SALLAUMINES, MAJCENOVA, KEŠETOVO, SP. DEL VRESKOVEGA, DOM IN VRT, TRG FRANCA FAKINA, RUDARSKA CESTA (DO PARTIZANA) IN LOKE

Predvidevamo, da se bo motnost znižala na dopustno vrednost v naslednjih dneh. Zdravstveno ustreznost pitne vode bo preverjal Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). V primeru, da bodo analize potrdile ustreznost pitne vode, bomo ukrep prekuhavanja vode predvidoma preklicali proti koncu tega tedna.

Priporočamo vam, da voda vre vsaj tri minute. Natančnejša navodila za prekuhavanje vode najdete na tej povezavi: data/files/Razno/Prekuhavanje_navodilo.pdf

Če opazite v vodi usedline, lahko pustite stati vodo nekaj minut, da se usedejo, nato vrhnji del prekuhate, del vode z usedlinami pa zavržete. Lahko celotno vodo tudi prefiltrirate skozi čisto in gosto tkanino in jo nato še prekuhate. Kot prvo torej velja ukrep prekuhavanja, kjer s intenzivnim vrenjem 3 minute uničite vse bakterije, ki so morebiti prisotne v vodi s povišano motnostjo.