Preklic ukrepa prekuhavanja pitne vode



Trbovlje, 12. julija 2019 - Prekuhavanje pitne vode ni več potrebno. Rezultati analize so namreč pokazali, da je voda zdravstveno ustrezna in primerna za pitje.

 

ZAKAJ SMO UVEDLI UKREP OBVEZNEGA PREKUHAVANJA PITNE VODE?

 

Močni naliv, ki je Trbovlje zajel v nedeljo, 7. julija 2019, je povzročil povišano motnost na zajetjih Petek, Petek rov in Rovte oz. na 3. veji javnega vodovoda Trbovlje, ki oskrbuje zgornji del Trbovelj. V takem primeru je vodo potrebno prekuhavati. 

Ukrep smo preklicali po zaključenih analizah pitne vode, ki so pokazale, da je voda zdravstveno ustrezna in primerna za uživanje. 

 

PRAVILNO PREKUHAVANJE

 

Priporočamo vam, da voda vre vsaj tri minute. Natančnejša navodila za prekuhavanje vode najdete na tej povezavi: data/files/Razno/Prekuhavanje_navodilo.pdf

Če opazite v vodi usedline, lahko pustite stati vodo nekaj minut, da se usedejo, nato vrhnji del prekuhate, del vode z usedlinami pa zavržete. Lahko celotno vodo tudi prefiltrirate skozi čisto in gosto tkanino in jo nato še prekuhate. Kot prvo torej velja ukrep prekuhavanja, kjer s intenzivnim vrenjem 3 minute uničite vse bakterije, ki so morebiti prisotne v vodi s povišano motnostjo.