Pravilno ravnanje z odpadki ostaja izziv





Trbovlje, 11. februarja 2022 - Pri ekoloških otokih, kjer so nameščene ulične zbiralnice za odpadno jedilno olje občasno opažamo nepravilno zbiranje odpadkov - od odlaganja manjših ali večjih količin olja poleg zbiralnice namesto izlivanja v zbiralnico do odlaganja embalaže od olja okoli zbiralnice in drugih zabojnikov. Za zagotavljanje urejenega in zdravega okolja tudi na območju zbiralnic zato prosimo občane, da z odpadki ravnajo pravilno in odgovorno. 

Nekaj napotkov za pravilno ravnanje z odpadnim jedilnim oljem na ekoloških otokih:

- odpadno jedilno olje vedno izlijete v zbiralnico, prazno embalažo pa odvržete v zabojnik za odpadno embalažo,
- za zbiranje olja uporabljajte namensko ročko,
- večjo količino olja je priporočljivo pripeljati v zbirni center Neža, kjer ga oddate skupaj z embalažo

POMEMBNO: Ulične zbiralnice za odpadno jedilno olje so namenjene gospodinjstvom, medtem ko je odpadno olje iz gostinske dejavnosti, pekarn ter ustanov, ki nudijo obroke, potrebno oddati zbiralcu odpadnega olja iz dejavnosti.

Tudi pri zbiralnicah za odpadno električno in elektronsko opremo (OEEO) opažamo nepravilno odlaganje odpadkov, kot je denimo zabavna elektronika ali sijalke. Naj poudarimo, da so ulične zbiralnice za OEEO družbe ZEOS namenjene samo malim gospodinjskim aparatom (MGA) in baterijam, medtem ko zabavna elektronika, sijalke in druga električna in elektronska oprema spadajo v zbirni center oziroma jih oddate ob zbiralnih akcijah. 

Ne pozabimo - ustrezno ravnanje z odpadki ni pomembno le za nas in okolje v današnjem času, ampak predvsem za zagotavljanje bivanja v zdravem okolju prihodnjim generacijam.