Oskrba s plinom zaenkrat ostaja nemotena





Trbovlje, 13. julija 2022 – Agencija za energijo je včeraj sprožila prvo fazo načrta za izredne razmere pri oskrbi s plinom. Vpliva na delovanje toplarne Komunale Trbovlje zaenkrat ni, saj dobava ostaja nemotena. V primeru kriznih razmer za gospodinjstva in zaščitene odjemalce dobava toplote ostaja nujna, po potrebi tudi z rabo alternativnega energenta. 

Akt o načrtu za izredne razmere pri oskrbi z zemeljskim plinom v primeru krize pri oskrbi s plinom opredeljuje možne postopke in ukrepe v treh stopnjah. Prva je stopnja zgodnjega opozarjanja, ki jo je Agencija za energijo razglasila včeraj.

Dobava zemeljskega plina zaenkrat ni motena, vendar je prva faza zgodnjega opozarjanja namenjena obveščanju javnosti, da bi v prihodnosti lahko prišlo do motenj v oskrbi.

Prvi fazi zgodnjega obveščanja sledi faza pripravljenosti, ki med drugim vključuje tudi zagotavljanje zadostnih količin plina za izpolnitev standarda oskrbe skladno z aktom in morebitni preklop na drug vir.

Tretja faza je stopnja izrednih razmer, ko prihaja do prekinitev dobave. Toplarna sicer spada med zaščitene odjemalce, saj proizvaja toploto za ogrevanje gospodinjstvom in osnovnim socialnim službam, kamor v Trbovljah spadajo Dom starejših občanov Franc Salomon, Zdravstveni dom Trbovlje in Splošna bolnišnica Trbovlje.

Popolne prekinitve dobave zemeljskega plina zaenkrat ne pričakujemo, če pa bi se to zgodilo, imamo možnost prehoda na nadomestni energent – ekstra lahko kurilno olje.

Zaradi negotovih razmer na trgu zemeljskega plina, ki se stopnjujejo že vse leto, smo v podjetju začeli s postopki iskanja najbolj optimalnega načina menjave energenta ogrevanja, ki jo načrtujemo v roku nekaj let.