Ogrevanje v januarju - višje cene in večja poraba toplote



Trbovlje, 15. februarja 2019 - V začetku letošnjega leta se je ogrevanje podražilo. Gre za prvo podražitev od leta 2016 in je posledica visokih odkupnih cen energenta - zemeljskega plina.

Cena ogrevanja sledi gibanju cen energentov: v letu 2014 je bila odkupna cena zemeljskega plina izjemno visoka, zato je bilo tudi ogrevanje dražje – takrat je cena za MWH toplote znašala 70,2638 € brez DDV. Od takrat se je cena spustila na 68,6126 € v letu 2015 ter še znižala v letu 2016, ko je znašala 45,6869 €. Cena se ni spremenila do letošnjega leta, ko se je dvignila na 59,4691 €. Kljub podražitvi cena ostaja nižja kot je bila pred letom 2015 in nižja od cene, ki je regulirana na državnem nivoju.
 
Povečana poraba v zimskem času
 
V januarju 2019 je precej narasla tudi količina porabljene toplote – predvsem zaradi nizkih temperatur. To se izraža tudi v količini prodane toplote. V preteklem letu smo v občini Trbovlje skupno prodali 27.507 MWh toplote, v letošnjem januarju pa 6.433 MWh. To pomeni, da je januarska poraba znašala približno četrtino celotne letne porabe toplote, kar se pozna tudi na računih uporabnikov.
 
Da bi zmanjšali to obremenitev, imajo uporabniki možnost izbire akontativnega plačevanja, s čimer se strošek ogrevanja porazdeli na vse leto. V preteklosti se je ob visokih cenah za tak način plačevanja odločal precejšnji delež uporabnikov, v zadnjih letih pa je zaradi nizkih cen ogrevanja ta delež upadel. Vendar pa je ta možnost vedno na voljo in jo priporočamo vsem uporabnikom, saj se na ta način izognejo velikim mesečnim nihanjem stroškov za ogrevanje.