Oddaj stare aparate v ulični zbiralnik





Trbovlje, 17. septembra 2020 - Zasavska zbiralna akcija e-odpadkov "Oddaj stare aparate v ulični zbiralnik," ki je bila spomladi zaradi epidemije prekinjena, se jutri, 18. septembra 2020, nadaljuje. 

Izredno smo veseli, da nam bo v novem šolskem letu uspelo zaključiti ozaveščevalno-zbiralno akcijo starih aparatov »Oddaj stare aparate v ulični zbiralnik«, ki jo je v Zasavju organizirala v marcu letos družba ZEOS, d. o. o., a je bila zaradi epidemije prekinjena. Potekala bo med 18. in 30. septembrom 2020. V zaključnem delu akcije bo sodelovalo 10 šol (od 12-ih) skupaj z vsemi njihovimi podružnicami.
 
Akcijo organizira družba ZEOS, d. o. o. skupaj z lokalnimi izvajalci javnih služb za ravnanje z odpadki (KSP Hrastnik d.d., KSP Litija d.o.o., Javno podjetje Komunala Radeče d.o.o., Javno podjetje Komunala Trbovlje d.o.o. in Javno podjetje Komunala Zagorje d.o.o.) in zasavskimi občinami (Hrastnik, Litija, Radeče, Šmartno pri Litiji, Trbovlje in Zagorje ob Savi) v sklopu projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki, ki je sofinanciran s strani Ministrstva RS za okolje in prostor ter Evropske komisije.
 
V akciji želijo organizatorji napolniti sivo-zelene ulične zbiralnike za stare aparate, ki so v zasavskih občinah postavljeni že 3 leta. Zbiralnike je lokalno prebivalstvo dobro sprejelo, a zbrane količine v njih želijo še povečati, saj je potencial v Zasavju na tem področju dovolj velik.


Nagradno tekmovanje
 
Da se bo starih aparatov v uličnih zbiralnikih za časa akcije zbralo čim več so pripravili tekmovanje za vse zasavske občine, ki se bodo z zbiranjem starih aparatov in baterij v svojih uličnih zbiralnikih potegovale za stand-up nastop Teškya. Tista občina, ki bo v času akcije v vseh svojih uličnih zbiralnikih zbrala največ tovrstnih odpadkov na prebivalca občine, bo za nagrado prejela »večer smeha«.
 
V akciji pa v zbiranju starih aparatov tekmujejo tudi vse prijavljene osnovne šole iz Zasavja, ki med seboj tekmujejo v zbranih količinah odpadnih aparatov in baterij v uličnih zbiralnikih, ki bodo v času akcije postavljeni na njihovih dvoriščih. Potegovale se bodo za nastop raperja Zlatka, ki bo obiskal eno šolo – tisto, ki bo v času akcije zbrala največ teh odpadkov na učenca na šoli.
 
Oba nastopa se bosta za zmagovalce izvedla tako, da bo dogodek za vse obiskovalce varen.
 
Stare aparate bodo lahko zbirale vse občanke in občani - posamezniki in podjetja, ki bodo želeli oddati svoje odpadne aparate in baterije. S svojo oddajo bodo lahko pomagali do zmage svoji občini (če bodo e-odpadke odvrgli v katerikoli zbiralnik v njihovi občini) in dodatno še določeni osnovni šoli (če bodo e-odpadke odvrgli v ravno v zbiralnik na dvorišču izbrane šole). V marcu so nekatere šole že zbrale nekaj starih aparatov in količino le-teh so zabeležili in jo bodo prišteli h končnemu rezultatu. Pravilnik o nagradni igri za šole je na TEJ POVEZAVI.
 
Lokacije uličnih zbiralnikov v Trbovljah

Savinjska cesta pri Miku (Trbovlje) ulični zbiralnik - zunaj stalni
Ulica Sallaumines 3c, za trgovino Mercator (Trbovlje) ulični zbiralnik - zunaj stalni
Ulica 1. junija 4, Rdeči Križ (Trbovlje) ulični zbiralnik - zunaj stalni
Kolonija 1. maja 26 (Trbovlje) ulični zbiralnik - zunaj stalni
Trg revolucije 18 (Trbovlje) ulični zbiralnik - zunaj stalni
Osnovna šola Ivana Cankarja Trbovlje, Trg Franca Fakina 8 (Trbovlje) ulični zbiralnik - zunaj začasni
Osnovna šola Tončke Čeč Trbovlje, Keršičeva cesta 50 (Trbovlje) ulični zbiralnik - zunaj začasni
Osnovna šola Trbovlje, Mestni trg 6 (Trbovlje) ulični zbiralnik - zunaj začasni
Osnovna šola Trbovlje (POŠ Dobovec), Dobovec 50 (Dobovec) mrežasta paleta – v podružnici šole začasni
Osnovna šola Trbovlje (POŠ Alojz Hohkraut), Trg revolucije 19 (Trbovlje) mrežasta paleta – v podružnici šole začasni
Zbirni center Neža (Trbovlje) ulični zbiralnik - zunaj začasni








Lokacije vseh uličnih zbiralnikov v Zasavju pa najdete TU.


Kaj se lahko odda v ulične zbiralnike
 
V ulične zbiralnike se lahko odda male gospodinjske aparate (električne mešalnike, likalnike, tehtnice, ure, grelnike vode, ožemalnike, opekače kruha …), prenosne baterije in akumulatorje, elektronske igrače, računalniško opremo in zabavno elektroniko (mobilne telefone, računalnike, tiskalnike, zvočnike, kalkulatorje, polnilce, fotoaparate, slušalke …) in drugo malo opremo in orodje (sušilnike, električna orodja, brivnike, svetilke …).
 
V ulične zbiralnike ne sodijo TV in monitorji ter sijalke, saj se lahko razbijejo. Le-te se lahko odda v trgovinah z električno in elektronsko opremo (zeleni koti), v okviru lokalnega mobilnega zbiranja ali na zbirne centre. Prav tako v ulične zbiralnike ne sodijo kakršnikoli drugi odpadki.
 
***
 
Organizatorji akcije s skupnimi močmi pozivajo vse lokalne prebivalce, da po svojih predalih, kleteh in podstrešju hitro poiščejo svoje male odslužene aparate in baterije ter jih oddajo v enega izmed uličnih zbiralnikov v Zasavju. Tako lahko postanejo del te zelene zgodbe tudi oni.