Od kod plastika v kompostu?



Trbovlje, 7. avgusta 2019 - Plastika se dandanes pojavlja povsod v našem okolju - kljub številnim drugim možnostim zbiranja plastiko pogosto najdemo celo v posodah za biološke odpadke.

Celotno Zasavje se čudi in zgraža nad delci plastike v kompostu, ki je bil opažen na deponiji elektrofiltrskega pepela na Praprotnem pod Retjem v občini Hrastnik, kjer se uporablja za zasip in sanacijo deponije.

 

Vendar bi podobno sestavo komposta lahko zaznali v vsakem kompostnem kupu, ki je nastal s kompostiranjem bioloških odpadkov (biorazgradljivih kuhinjskih in vrtnih odpadkov). Zakaj? Ker žal med tovrstnimi biološkimi odpadki v rjavih zbiralnikih navadno niso samo biološki odpadki.

 

PLASTIKA NE SPADA V ZBIRALNIKE ZA BIOLOŠKE ODPADKE

 

Že v preteklem tednu smo v članku PLASTIKA V KOMPOSTU opozarjali na dejstvo, da plastične vrečke in drugi biološko nerazgradljivi odpadki ne spadajo na kompost oziroma v posode za biološke odpadke. 

 

Veliko ljudi namreč biološke odpadke odlaga v zbiralnike v plastičnih vrečkah, velikokrat so prisotne prazne vrečke od juh oz. različna plastika iz kuhinje (pokrovčki, slamice …). Vsebina rjavih zbiralnikov se kompostira, pri čemer se zaradi delovanja mikroorganizmov biološki odpadki razgradijo, plastika pa ne. Ta kvečjemu delno razpade na manjše delce. Kompostarne pred oddajo kompost presejejo oz. izpihajo plastične delce, vendar se prav vsi pri tem ne izločijo, ampak se skupaj s kompostom uporabijo za sanacijo degradiranih površin, lahko pa tudi kot gnojilo na kmetijskih površinah.

 

Če kupite v vreči pakiran kompost (na tržišču je največ uvoženega), lahko v njem prav tako najdete posamezne delce plastičnih vrečk in druge plastike (mikroplastika po novem imenujemo te delce), žeblje ipd. Celo v kompostu z domačega vrta se včasih znajdejo delci plastične vrvice, uporabljene za privezovanje rastlin, in še kakšni drugi neprimerni delci.

 

KAKO PREPREČITI DELCE PLASTIKE V KOMPOSTU?

 

Tako, da v gospodinjstvih dosledno ločujete biološke odpadke, da jih ne dajete v rjave zbiralnike v plastičnih vrečkah. Uporabite papirnate vrečke, npr. od kruha, ali pa namenske biorazgradljive papirnate vrečke oz. vrečke iz biorazgradljive plastike (iz škroba). Tako oddani biološki odpadki bodo v manjši meri privlačili muhe, počasneje se bodo razkrajali, manj bo neprijetnega  vonja in nastajalo bo manj izcedne vode. Zbiralniki morajo biti zaprti.

 

Med biološke odpadke sodijo tudi uporabljene papirnate brisače, papirnati robčki in prtički, ker so biorazgradljivi, ne pa tudi vložki, vlažilni robčki, palčke za čiščenje ušes, plenice in podobni odpadki iz kopalnic, ker vsebujejo plastiko.

 

Še bolje pa bo, da uporabo plastike čim bolj omejite in sploh ne uporabljate plastičnih izdelkov, ki niso nujno potrebni.