Ob ponovnem odpiranju lokalov priporočamo intenzivno izpiranje hišnega vodovoda





Trbovlje, 15. aprila 2021 - Zasavska regija je ena izmed tistih, v katerih se v ponedeljek, 19. aprila, ponovno odpirajo terase in vrtovi gostinskih lokalov. Številni gostinci so bili dolgo časa zaprti, zato lastnikom priporočamo, da pred odprtjem lokalov intenzivno izperejo hišno vodovodno omrežje. Zaradi daljšega zaprtja namreč lahko pride do zastoja pitne vode v hišnem vodovodnem omrežju, kar lahko povzroči poslabšanje kakovosti pitne vode in potencialno nevarnost za zdravje. 

Intenzivno izpiranje hišnega vodovodnega omrežja se opravi tako, da se poveča pretok pitne vode v vodovodnem omrežju na vseh pipah v objektu za najmanj 15 minut (hkrati se odprejo vse pipe za 15 minut).

Poleg tega priporočamo, da se redna preventivna izpiranja hišnega vodovodnega omrežja izvajajo skozi vse leto, še posebej pa po vsakem obdobju, ko voda v omrežju dalj časa stoji (npr. po počitnicah, dopustih, na začetku delovnega tedna, po praznikih, zdaj pa tudi po zaprtju zaradi ukrepov za zajezitev COVID-19).

Med rednim obratovanjem priporočamo tudi vsakodnevna higiena spiranja pip: vsak dan pred prvo uporabo naj voda na vsaki pipi teče vsaj 2 minuti (curek naj bo enakomeren, srednje jakosti, debeline svinčnika) oz. toliko časa, da se temperatura vode na pipi ustali. Predvsem je redno točenje vode na pipi pomembno tam, kjer se voda uporablja za pitje in pripravo hrane.

Dokument Priporočila lastnikom objektov za hišno vodovodno omrežje po daljši prekinitvi uporabe pitne vode (COVOD-19), ki ga je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje, je dostopen na povezavi: https://www.nijz.si/sl/izpiranje-hisnega-vodovodnega-omrezja-javnih-objektov-pred-zacetkom-novega-solskega-leta