Ob energetski krizi posledice tudi v Trbovljah





Trbovlje, 18. januarja 2022 - Gospodarske razmere in energetska v Evropi se odražajo tudi v slovenskem prostoru in na slovenskih trgih. V zadnjih mesecih smo se soočili s podražitvami pogonskih goriv, ogrevanja, elektrike, hrane in drugih dobrin. V Sloveniji in tudi širše je večina ponudnikov morala zvišati cene ogrevanja, saj se je cena zemeljskega plina bistveno povišala.

V letu 2021 je bilo gibanje cen na trgu zemeljskega plina povsem nepredvidljivo, saj so cene nenehno rasle, celo do 130 EUR/MWh in več. Nepredvidljive razmere so posledično vplivale tudi na cene ogrevanja v Trbovljah. Čeprav smo na Komunali Trbovlje plin kupili po bistveno nižjih cenah, kot so bile te ob doseganju najvišje vrednosti, je bila nakupna cena še vedno višja od preteklih nekaj let. Dejstvo pa je, da tako nizkih cen, kot so bila pretekla leta, trenutno ne bi mogli doseči, saj so cene energentov v vsej Evropi nekajkrat višje kot pred letom dni. S temi razmerami in posledično podražitvami se soočajo vsa energetska podjetja tako v Sloveniji kot v Evropi, ne glede na interne okoliščine in lokalno politiko.

O razmerah, s katerimi se soočamo in ki so botrovale podražitvam v Trbovljah, smo podrobneje pisali tako na našem portalu kot tudi v družbenih medijih in preko neposredne pošte, ki so jo v povezavi s to problematiko prejela vsa gospodinjstva v občini. Ob tem smo občane o razmerah, v katerih smo se znašli, obveščali tudi lokalnih medijih (Savus, ZON, Sr(e)čno Trbovlje), o energetski krizi in njenih posledicah tako v Trbovljah kot tudi širše pa so poročali in še vedno poročajo tudi lokalni in nacionalni mediji. O ogrevanju je na zadnjih dveh sejah razpravljal tudi trboveljski občinski svet, posnetka sej, na katerih je na voljo razprava, vključno z obrazložitvijo direktorja komunale, pa sta na voljo na povezavi https://www.trbovlje.si/objava/337627.

Zavedamo se, da je ogrevanje eden večjih stroškov, zato občanom nudimo možnost akontativnega plačevanja ogrevanja, s čimer se strošek enakomerno razporedi skozi vse leto. Občanom priporočamo, da ob koncu ogrevalne sezone (junija ali julija) pokličejo našo INFO pisarno na 03 56 53 126 ter se dogovorijo za ureditev akontativnega plačevanja.

Na Komunali Trbovlje si prizadevamo, da bi razmere, v katerih smo se znašli, kar najhitreje razrešili. Prihodnja gibanja na energetskih trgih kažejo ugodne napovedi, zato upamo, da bomo že s februarjem lahko vsaj nekoliko znižali ceno ogrevanja in s tem občane razbremenili v največji možni meri.