Nič več brezplačnih plastičnih vrečk



Ste opazili spremembo? V trgovinah ni več brezplačnih plastičnih vrečk! S 1. januarjem 2019 je namreč pričela veljati prepoved brezplačnih plastičnih nosilnih vrečk na vseh prodajnih mestih blaga in izdelkov.

Plastične vrečke predstavljajo veliko obremenitev za okolje. Osnovni surovini za izdelavo plastičnih vrečk sta nafta in zemeljski plin, ki sta neobnovljiva vira. Za njihovo proizvodnjo se porablja tudi velika količina pitne vode. Zelo velik problem pa odpadne vrečke predstavljajo po uporabi, ki v povprečju traja zgolj nekaj minut. Zavržene v okolje pod vplivom sonca, vode in mikroorganizmov postopoma razpadajo v manjše delce, ki jih imenujemo mikroplastika. Ta ostaja v okolju še več desetletji in po prehranjevalni verigi zaide v živali in tudi v naša telesa, kjer lahko povzroči številne težave. Vseh niti še ne poznamo oz. se jih ne zavedamo.
 
Omejevanje rabe
 
Da bi omejili njihovo rabo, je z začetkom leta v veljavo stopila evropska direktiva, ki prepoveduje brezplačne plastične nosilne vrečke na prodajnih mestih blaga in izdelkov. Izvzete so zelo lahke plastične nosilne vrečke, ki so namenjene za primarno embalažo živil, ki niso predpakirana (sadje, zelenjava, sveži mesni izdelki). Te so torej še vedno brezplačne, vendar se iščejo boljše možnosti, ki bi vplivale na manjšo porabo tovrstnih vrečk.
 
Preveč, preveč je vrečk! 
Kaj lahko storim, da bo škoda zaradi njih manjša?
 
Slika1: Ilustracija Sama Jenčiča iz zloženke Imam svojo vrečko, Ministrstvo za okolje in prostor, 2018
 
1. Plastičnih vrečk ne uporabljam oz. jih uporabljam le izjemoma.
2. Namesto plastičnih nosilnih vrečk uporabljam vrečko ali torbo za večkratno uporabo, po možnosti narejeno iz recikliranega materiala ali odpadnega materiala.
3. Namesto plastičnih nosilnih vrečk uporabljam cekar ali košaro.
4. Namesto zelo lahkih plastičnih vrečk za sadje in zelenjavo, ki ni predpakirana, uporabljam lahke vrečke iz mrežastih zaves ali mrežaste vrečke, ki jih že nudijo nekatere trgovine.
5. Isto plastično vrečko uporabim večkrat. Ko se iztroši, jo odvržem v zabojnik za odpadno embalažo (rumen pokrov) in jo tako namenim za reciklažo.
6. Vrečke nikoli ne odvržem v okolje!
7. Če vidim vrečko v naravi oz. v okolju, jo poberem in odvržem v zabojnik za odpadno embalažo. 
 
Slika 2: Namesto zelo lahkih plastičnih vrečk za sadje in zelenjavo, ki ni predpakirana, uporabljajmo lahke vrečke iz mrežastih zaves, ki jih lahko sešijemo kar doma