Nevarni odpadki - kako ravnati z njimi



Trbovlje, 29. marca 2019 - Odpadna zdravila, barve in laki, odpadna olja, kemikalije, razredčila, baterije in akumulatorji, topila, neonska in halogenska svetila, živosrebrni termometri … vse to so nevarni odpadki, ki jih moramo skrbno ločevati in oddajati ločeno od ostalih odpadkov.

 

Nevarni odpadki so tisti, ki vsebujejo snovi, ki lahko škodujejo naravi in ljudem, saj so težko razgradljivi. Pravilno ravnanje s temi snovmi je zato nujno, če želimo živeti v zdravem okolju. 
 
Kako ravnati z nevarnimi odpadki
 
Nevarne odpadke prepoznamo po simbolih na embalaži, ki opozarjajo na nevarne snovi, ki jih izdelki vsebujejo. Takšne izdelke moramo nujno shranjevati ločeno od ostalih odpadkov in jih oddati usposobljenim prevzemnikom ob vsakoletni akciji zbiranja nevarnih odpadkov, vsak delovnik pa jih je mogoče odpeljati tudi v zbirni center Neža. 
 
 
 
 
Akcija zbiranja nevarnih odpadkov 2019: največ odpadnega olja, zdravil in barv
 

V Trbovljah smo konec marca pripravili zbiralno akcijo nevarnih odpadkov iz gospodinjstev, v okviru kat
ere smo zbirali nevarne odpadke. Občani so k mobilni zbiralnici, ki se je ustavila na štirih lokacijah v mestu Trbovlje, prinesli več kot 40 litrov odpadnega jedilnega olja, med ostalimi odpadki pa so prevladovale barve, ki jih je bilo več kot 100 kg, in zdravila. Skupna teža vseh zbranih nevarnih odpadkov v letošnji akciji je 1700 kg.