Napovedujemo: nagradno tekmovanje »ODDAJ STARE APARATE V ULIČNI ZBIRALNIK«





Trbovlje, 31. januarja 2020 - Med 9. in 26. marcem 2020 bo v Zasavju potekala ozaveščevalno-zbiralno nagradna akcija starih aparatov in odpadnih baterij »Oddaj stare aparate v ulični zbiralnik«.
 
Po vsem Zasavju so že konec leta 2016 postavili sivo-zelene ulične zbiralnike, namenjene zbiranju malih gospodinjskih aparatov in odpadnih baterij. Občani so zbiralnike dobro sprejeli, a v družbi ZEOS želijo zbrane količine teh ločeno zbranih odpadkov še povečati, zato pripravljajo akcijo "Oddaj stare aparate v ulični zbiralnik."

Nagradno tekmovanje

Da se bo starih aparatov v uličnih zbiralnikih za časa akcije zbralo čim več, so pripravili tekmovanje za vse zasavske občine, ki se bodo z zbiranjem starih aparatov in baterij v svojih uličnih zbiralnikih potegovale za stand-up nastop Teškya. Občina, ki bo v času akcije v vseh svojih uličnih zbiralnikih zbrala največ tovrstnih odpadkov na prebivalca občine, bo za nagrado prejela »večer smeha«.

Prebrskajte po svojih predalih, kleteh in podstrešju in poiščite svoje male odslužene aparate in baterije. Oddajte jih v enega izmed uličnih zbiralnikov v Zasavju ter postanite del zelene zgodbe!
 
V akciji pa v zbiranju starih aparatov tekmujejo tudi vse prijavljene osnovne šole iz Zasavja, ki med seboj tekmujejo v zbranih količinah odpadnih aparatov in baterij v uličnih zbiralnikih, ki bodo v času akcije postavljeni na njihovih dvoriščih. Potegovale se bodo za nastop raperja Zlatka, ki bo obiskal eno šolo – tisto, ki bo v času akcije zbrala največ teh odpadkov na učenca na šoli.
 
Stare aparate bodo lahko zbirali tako posamezniki kot tudi podjetja, ki bodo želeli oddati svoje odpadne aparate in baterije. S svojo oddajo bodo lahko pomagali do zmage svoji občini (če bodo e-odpadke odvrgli v katerikoli zbiralnik v njihovi občini) in dodatno še določeni osnovni šoli (če bodo e-odpadke odvrgli v ravno v zbiralnik na dvorišču izbrane šole).

Organizatorji

V družbi ZEOS akcijo organizirajo v sklopu projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki, ki je sofinanciran s strani Ministrstva RS za okolje in prostor ter Evropske komisije, sodelujejo pa še:
  • izvajalci javnih služb za ravnanje z odpadki: KSP Hrastnik, d. d., KSP Litija, d. o. o., Javno podjetje Komunala Radeče, d. o. o., Javno podjetje Komunala Trbovlje, d. o. o., in Javno podjetje Komunala Zagorje, d. o. o.
  • občine: Hrastnik, Litija, Radeče, Šmartno pri Litiji, Trbovlje in Zagorje ob Savi

Lokacije uličnih zbiralnikov v Zasavju 
       
Širom države je postavljenih že 666 zbiralnikov, večinoma stojijo na večjih ekoloških otokih, v Zasavju jih je skupaj postavljenih 33, za čas akcije pa jih bodo organizatorji postavili še nekaj (na lokacije prijavljenih osnovnih šol in na zbirne centre).

 
Kaj lahko oddamo v ulične zbiralnike - preverite na TEJ POVEZAVI