Na zbirnem centru Neža o uporabnih aparatih





Trbovlje, 10. septembra 2021 - Na zbirnem centru Neža smo sredino popoldne namenili aktivnostim v okviru tedna vseživljenjskega učenja in Trboveljčane seznanjali z možnostjo oddaje uporabnih aparatov v ZC Neža. Dogodek, ki se ga je udeležilo deset občanov, smo poimenovali Uporabni aparati za e-krožno. Ponovna uporaba aparatov je namreč dober primer krožnega gospodarstva, kjer materiali ostajajo dalj časa v obtoku, kar pomeni manjše obremenjevanje okolja in ohranjanje naravnih virov.

V kotičku za ponovno uporabo se je nabralo že kar nekaj uporabnega. Družba ZEOS, kateri oddamo te aparate, je na podlagi dosedanjih izkušenj pri zbiranju aparatov v uporabnih kotičkih komunal ugotovila, da je:
  • 22 % zbrane opreme primerne za takojšnjo ponovno uporabo brez večjih popravil,
  • 6 % potrebuje manjše popravilo,
  • 13 % večje popravilo,
  • 14 % je primerne za rezervne dele,
  • 45 % pa ni primerne in se izloči kot e-odpadki.

V ZC Neža sprejemamo torej male aparate, kot so: mobilni telefoni, mešalniki, feni, kaloriferji, televizorji ipd., ter velike aparate, npr. hladilnike, štedilnike, pralne stroje …
Aparati tako ne bodo končali med odpadki, temveč bodo še nekaj časa služili svojemu namenu. Spremenimo svoje potrošniško vedenja in podaljšajmo življenjsko dobo aparatom!