Na trboveljski tržnici namestili zaščito pred golobi





Trbovlje, 19. februarja 2020 - Na trboveljski tržnici smo konec januarja namestili zaščito pred golobi, ki so se občasno zadrževali nad stojnicami. 

Med obiskovalci trboveljske mestne tržnice so bili ob tržnih dneh občasno tudi domači golobi, ki so posedali na konstrukciji nadstrešnice in prežali na morebitni priboljšek s stojnic. Ker je njihova prisotnost motila prodajalce in mora biti prodajni prostor čim bolj čist, smo konec januarja na konstrukcijo namestili zaščito proti pticam v obliki konic (špic), ki jim preprečuje dostop.

Ptice okoli nas: akcija Društva za opazovanje ptic

Zadnji januarski teden je na pobudo Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije že dvanajsto leto potekala akcija Ptice okoli nas, kjer sodelujoči opazujejo in preštevajo ptice v naseljih. Rezultatov letošnje akcije še ni, najverjetneje pa bodo podobni lanskim, ko je bil na prvem mestu domači vrabec, ki je prevladujoč že zadnjih 10 let. Sledil so mu domači golob, siva vrana in poljski vrabec. Slednje vrste po številčnosti predstavljajo skoraj polovico (49 %) vseh opazovanih ptic.

Zakaj so tako številčne ravno te vrste?

Vse štiri vrste ptic imajo nekaj skupnih lastnosti: raznoliko prehrano, skupinsko vedenje, gnezdenje na umetnih strukturah in zaupanje ljudem. Z eno besedo bi jih lahko poimenovali generalisti, saj imajo zelo raznoliko prehrano in se znajo hitro prilagoditi novim razmeram. Zato ni nič nenavadnega, do so ravno te vrste najštevilčneje v naših mestih in naseljih.

Vrabci, golobi in vrane so žal prevečkrat obravnavani kot mestna nadloga in tukaj jim zagotovo delamo krivico. Najprej se moramo vprašati, zakaj so sploh tukaj? Večinoma zaradi ugodnejše mikroklime in ustreznih gnezdišč, v največji meri pa zaradi obilice hrane, ki jo ljudje puščamo za seboj (beri odpadkov). Če pogledamo z drugega zornega kota, vidimo, da nam te ptice v bistvu pomagajo in za nami čistijo umazanijo! 
Zato ne preganjajmo ptic in raje poskrbimo, da hrana ne bo odpadek.

Več o pticah okoli nas, akcija DOPPS: Ptice okoli nas