Mednarodni dan e-odpadkov: poudarek na izobraževanju in ozaveščanju





Trbovlje, 14. oktobra 2020 - 14. oktobra obeležujemo tretji mednarodni dan e-odpadkov, v letošnjem letu posvečen izobraževanju oziroma ozaveščanju predvsem mlajših generacij o problematiki, ki se pojavlja v povezavi s temi odpadki. 

V letu 2019 smo v svetu proizvedli 53,6 milijonov ton e-odpadkov, kar je kar 21-odstotni porast v primerjavi s podatki izpred petih let, ugotavlja študija Global E-waste Monitor 2020. Te številke naj bi do leta 2030 zrasle na kar 74 milijnonov ton, kar znaša kar devet kilogramov na osebo. Tudi v slovenskem prostoru k tem številkam dodamo svoj delež.

Ključni za ustrezno ravnanje in recikliranje teh odpadkov smo potrošniki, saj odpadke nepravilno odlagamo. Le 17,4 odstotka svetovnih e-odpadkov so v letu 2019 reciklirali, skoraj 45 milijonov ton pa je končalo na odlagališčih, sežigališčih, v naravi ... To predstavlja veliko izgubo, saj e-odpadki vsebujejo številne koristne in uporabne snovi, ki se z nepravilnim odlaganjem izgubijo oziroma celo škodujejo okolju. 

Tudi na Komunali Trbovlje si prizadevamo, da bi čim več e-odpadkov zbrali ločeno, k temu pa spodbujamo in ozaveščamo tudi naše občane. Vsakoletno sodelujemo pri akcijah mobilnega zbiranja e-odpadkov, v sodelovanju z družbo ZEOS, občinami in komunalami pa pripravljamo tudi nagradne ozaveščevalne in zbiralne akcije. V teh dneh se tako zaključuje ozaveščevalna akcija, namenjena trboveljskim osnovnim šolam, v oktobru pa smo zaključili tudi nagradno akcijo zibranja e-odpadkov v kateri so sodelovale zasavske občine in osnovne šole. 

Kam z e-odpadki

Poleg zbirnega centra Neža imamo na območju Trbovelj vzpostavljenih še 5 lokacij, kjer je možno oddati e-odpadke:
- Savinjska cesta pri Miku
- Ulica Sallaumines 3
- Ulica 1. junija 4
- Trg revolucije 18
- Kolonija 1. maja 26