Maščobe in robčki v kanalizaciji: težave za delovanje sistema





Trbovlje,9. oktobra 2020 - Maščobe in čistilni ter vlažilni robčki v kanalizacijskem sistemu predstavljajo veliko težavo, zaradi katere prihaja do okvar sistema, smradu in onesnaževanja, posledično pa se ustvarjajo ugodni pogoji za širjenje glodavcev in celo nalezljivih bolezni. Kljub pogostim opozorilom te težave ostajajo, saj so pojavljajo izključno zaradi nepravilnega ravnanja uporabnikov kanalizacijskega sistema. 

Odpadne maščobe in olja ter vlažilni in čistilni robčki so tiste snovi, ki v kanalizacijskem sistemu povzročajo največ težav. Maščobe in olja se ne razgradijo ampak se nalagajo na cevi in povzročajo zamašitve sistema in okvare črpalk. Prav tako se ne razgradijo odpadni čistilni in vlažilni robčki, ki povzročajo zamaške, se ovijajo okoli naprav v kanalizacijskem sistemu ter povzročajo mehanske okvare, kar se posledično odraža tudi na strošku vzdrževanja kanalizacijskega omrežja. 

S takimi primeri se na Komunali Trbovlje redno srečujemo, zato občane ponovno prosimo, da upoštevajo navodila za pravilno ravnanje z odpadki. 



Danes so naši delavci takole čistili črpališče K3 na Trgu revolucije 2a, 4 in 6a:



Stanje pred čiščenjem Med čiščenjem Stanje po čiščenju