Manj svečk za manj grobov – dobrodelna akcija letos namenjena reševalni opremi





Trbovlje, 27. oktobra 2022 – Tudi v letošnjem letu se v Trbovljah pridružujemo vseslovenski dobrodelni akciji Manj svečk za manj grobov. Tokrat bodo v Trbovljah sredstva, ki bi jih sicer namenili za nakup sveč, namenili nakupu opreme, ki omogoča hiter dostop do onemoglih oseb v stanovanjih.

Na slovenskih pokopališčih lahko tudi letos darujete sredstva v dobrodelne namene namesto nakupa svečk in v zameno prejmete zastavico sočutja. Obiskovalci trboveljskega pokopališča v Gabrskem boste lahko namenili sredstva v ta namen pri stojnicah ob vhodu na pokopališče od petka, 28. oktobra, do vključno torka, 1. novembra 2022.

Organizator akcije je dobrodelno društvo Fundacija svečka, koordinator akcije v trboveljski občini pa PGD Trbovlje-mesto. Sredstva, zbrana v akciji, bodo namenjena PGD Trbovlje-mesto za nakup opreme, ki omogoča hiter dostop do onemoglih oseb v stanovanjih.

Na Komunali Trbovlje smo tudi v letošnjem letu akcijo podprli z zagotovitvijo brezplačnih stojnic za izvedbo projekta.

Hkrati se tudi mi pridružujemo pozivu, da sredstva, ki bi jih namenili za nakup sveč, namenite nakupu reševalne opreme. S tem namreč zmanjšujemo število odpadkov, hkrati pa pomagamo ljudem v stiski.

O odpadnih trboveljskih svečah

Na slovenskih pokopališčih še vedno nastaja zelo veliko odpadnih sveč, ki jih je potrebno ločeno zbirati in oddajati v reciklažo. V Trbovljah smo jih v obdobju 2012-2016 zbrali in oddali povprečno 29 ton letno, v obdobju 2016-2021 povprečno 23 ton letno, v letošnjem letu do sredine oktobra pa dobrih 11 ton.

Opažamo, da se število odpadnih sveč z leti vendarle zmanjšuje, prav gotovo delno tudi zaradi vsakoletne akcije Manj svečk za manj grobov.

Vse tiste, ki še vedno kdaj prižgete kakšno svečko, pa vljudno prosimo, da jo potem, ko dogori, odložite v namenski zabojnik za odpadne nagrobne sveče. Dosledno ločujte tudi vse druge odpadke, ki nastanejo na pokopališču, ker le tako bo lahko zanje ustrezno poskrbljeno.