Kovinski zabojniki za odpadke gredo povsem iz uporabe



Trbovlje, 16. decembra 2019 - V teh dneh smo v Trbovljah odstranili še zadnje kovinske zabojnike za odpadke in jih po potrebi zamenjali s plastičnimi.

Kovinskih zabojnikov volumna od 120 do 1100 litrov zaradi visoke nabavne cene in težjega rokovanja z njimi, skoraj več ne izdelujejo, temu pa so sledili tudi izdelovalci vozil za odvoz odpadkov. Novejša vozila za odvoz odpadkov imajo avtomatizirano nadgradnjo, ki je prilagojena praznjenju standardiziranih plastičnih zbiralnikov volumna od 120 do 1100 litrov.

Nekateri občani so v kovinske zabojnike oddajali pepel in nas sedaj sprašujejo, kam s pepelom.

Če za kurjavo uporabljate drva in ne kurite kartona, obdelanega lesa ali celo plastike, lahko takšen lesni pepel uporabite kot koristno mineralno gnojilo na svojem vrtu ali pa ga kompostirate skupaj z biološkimi odpadki. Ohlajenega lahko date tudi v rjav zbiralnik za biološke odpadke.

V kolikor pa pepel ni samo lesni, ga lahko oddate v zabojnik za mešane komunalne odpadke oz. preostanek odpadkov. Vsekakor pa morate pepel pred tem popolnoma ohladiti, da ne pride do naknadnega vžiga. To najlažje naredite tako, da pepel predhodno ohladite v svojem kovinskem vedru.

Zakonodaja s področja odpadkov ne predpisuje kovinskih zabojnikov za odpadni pepel.