Kotiček za oddajo še delujočih aparatov na ZC Neža v Trbovljah

Trbovlje, 14. julija 2021 - Na ZC Neža v občini Trbovlje smo postavili nov kotiček za vse, ki bi želeli oddati še delujoče aparate v ponovno uporabo. Kotiček najdete pod nadstrešnico (2. boks) in je označen z rumeno tablo ter tako nezgrešljiv. Tam lahko oddate še delujoče aparate, primerne za ponovno uporabo.

V kotičku zbiramo vse vrste aparatov: velike aparate - pralne in pomivalne stroje, pečice, štedilnike, hladilnike, zamrzovalnike, orodje za dom in vrt, male gospodinjske aparate, avdio-video in foto opremo, monitorje in televizorje z ravnim zaslonom, računalnike, mobilne telefone, igrače in ostale primerne aparate na elektriko ali baterije.
 
V kotičku se zbira aparate, ki so delujoči, nepoškodovani in varni za uporabo.
 
Kar 1–2 % takšnih naprav se v povprečju vsako leto najde med zbranimi e-odpadki, ki prehitro končajo v predelavi materiala. Tako skrajšamo njihovo življenjsko dobo, s tem pa prispevamo k večji porabi in onesnaževanju naravnih virov, še posebej pri proizvodnji novih, ki nadomestijo stare. Najbolj trajnostni aparat je vedno tisti, ki ga že imamo, zato je smiselno, da ga poskušamo uporabljati čim dlje. V Evropski uniji in s tem tudi v Sloveniji pa se uvajajo zakonodajne spremembe na področju ravnanja z odpadki, ki vodijo v krožno gospodarstvo. Krožno gospodarstvo je nov model, znotraj katerega vsi materiali krožijo in se ponovno uporabijo. Tudi zaradi tega je ponovna uporaba zelo pomembna za našo prihodnost.

Pomembno: Pametni telefoni vsebujejo prek 60 elementov, ki izvirajo iz različnih koncev sveta, med drugim tudi kritične surovine. To so surovine, ki so za gospodarstvo zelo pomembne, jih težko dobimo in skoraj ne recikliramo. Pri pametnih telefonih, ki jih v Evropi danes v povprečju uporabljamo 2 leti in jih globalni potrošniki na leto kupimo skoraj 1.5 milijarde enot, bi lahko s podaljšanjem njihove uporabe za še eno leto prihranili 2.1 milijona ton izpustov toplogrednih plinov.
 
Kotiček je postavila družba ZEOS, d. o. o., v sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom #Še sem uporaben! skupaj s projektnima partnerjema Zbornico komunalnega gospodarstva pri GZS in podjetjem TSD, d. o. o., ter lokalnim partnerjem Javno podjetje Komunala Trbovlje, d. o. o. Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor RS ter Evropske komisije.
 
Ko govorimo o varovanju okolja, je pravilno ločevanje e-odpadkov vsekakor zelo pomembno. Hkrati moramo poskrbeti, da bi bilo teh odpadkov čim manj. S tem, ko odslužene in še delujoče aparate predajamo v ponovno uporabo, jim podaljšujemo življenjsko dobo in posledično ustvarjamo manj e-odpadkov.  je povedal direktor družbe ZEOS, d. o. o., Emil Šehić in dodal ”S postavitvijo kotička za ponovno uporabo bomo naredili korak naprej k prehodu na krožno ravnanje z električno in elektronsko opremo. S tem vzpostavljamo operativno podlago za zakonsko določeno pripravo na ponovno uporabo.”
 
Direktor Komunale Trbovlje, d. o. o., Tomaž Trotovšek je ob tem poudaril pomen ozaveščanja občanov o pravilnem ravnanju s predmeti, ki jih več ne potrebujejo: ”Upamo, da bo kotiček za oddajo še delujočih aparatov občane spodbudil k razmisleku o tem, kako ravnajo z aparati, ki jih več ne potrebujejo, in da bomo z ozaveščanjem občanov ter spodbujanjem ponovne rabe dolgoročno zmanjšali količino po nepotrebnem zavrženih predmetov.”
 
Vabljeni vsi občanke in občani Trbovelj, da obiščete ZC Neža in oddate v rumeni kotiček kakšen svoj še delujoči aparat, ki ga več ne potrebujete. S tem poskrbite, da bo dobil novega lastnika. Zbranim aparatom bo projektni partner skozi postopek priprave za ponovno uporabo preveril funkcionalnost in električno varnost ter jih vrnil na trg po ugodni ceni ali pa jih podaril.
 
O projektu Life Spodbujamo e-krožno
Projekt Life Spodbujamo e-krožno podaljšuje življenjsko dobo aparatov preko izvajanja različnih aktivnosti kot so popravilo aparatov, ponovna uporaba aparatov in souporaba aparatov. Med drugimi izvajalci projekta po Sloveniji postavljajo kotičke za oddajo še delujočih aparatov.