Jesenska deratizacija: zmanjšujemo število podgan





Trbovlje, 7. oktobra 2020 - Jutri, 8. oktobra 2020, bomo na javnem kanalizacijskem omrežju v Trbovljah izvajali jesensko deratizacijo, s katero zmanjšujemo število podgan. Ob tem ponovno opozarjamo, da na število podgan v veliki meri vplivamo občani sami s svojim ravnanjem. Pomembno je, da s svojimi odpadki ravnamo odgovorno in jih pravilno odlagamo ter da ostankov hrane in drugih neprimernih odpadkov ne mečemo v straniščno školjko. 

Število podgan omejujemo z deratizacijo, pa tudi s tem, da zavržemo čim manj hrane, oziroma da za ostanke hrane pravilno poskrbimo. Od količine hrane v okolju je namreč odvisno letno število legel. Odmetavanje ostankov hrane v kanalizacijske odtoke in straniščne školjke predstavlja v kanalizaciji hrano za podgane, ki so se prilagodile življenju v bližini človeka ravno zato, ker se hranijo z našimi ostanki hrane, tako rekoč čistijo za nami. 

Podgane opažajo tudi v bližini ekoloških otokov in zbiralnic za odpadke, zato je pomembno tudi, da odpadke iz gospodinjstev pravilno odlagamo v zbiralnike ter da smo previdni pri tem, da ne onesnažujemo okolice zbiralnikov in ekoloških otokov. 

Populacija podgan v občini Trbovlje je obvladljiva in se je glede na stanje pred dvajsetimi leti občutno zmanjšala. Opažamo pa, da se podgane zadržujejo večinoma ob stanovanjskih objektih in njihovih internih kanalizacijskih priključkih, ravno zaradi hrane, odvržene v straniščne školjke. Odvržena hrana je najbolj zanimiva in hranljiva za podgane takoj zatem, ko je izplaknjena v interno kanalizacijo. Kasneje se namreč v javni kanalizaciji toliko razgradi, da jim ni več zanimiva.

Več o deratizaciji v občini Trbovlje najdete na TEJ POVEZAVI.