Jesenska deratizacija kanalizacijskega omrežja v Trbovljah





Trbovlje, 7. oktobra 2022 – Na trboveljskem javnem kanalizacijskem omrežju bomo v torek, 11. oktobra 2022, izvajali jesensko deratizacijo, s katero zmanjšujemo število podgan. Deratizacijo izvajamo v sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano, v primeru slabega vremena bo prestavljena.

O omejevanju števila podgan


Na število podgan v veliki meri vplivamo občani sami s svojim ravnanjem. Pomembno je, da s svojimi odpadki ravnamo odgovorno in jih pravilno odlagamo ter da ostankov hrane in drugih neprimernih odpadkov ne mečemo v straniščno školjko. V nasprotnem primeru ustvarjamo ugodne življenjske pogoje za rast populacije škodljivih glodavcev, saj jim naši odpadki predstavljajo odličen vir hrane. Poleg deratizacije število podgan zato najbolje omejujemo ravno s preventivo - s tem, da zavržemo čim manj hrane, oziroma da za ostanke hrane pravilno poskrbimo. Od količine hrane v okolju je namreč odvisno letno število legel. Odmetavanje ostankov hrane v kanalizacijske odtoke in straniščne školjke predstavlja v kanalizaciji hrano za podgane, ki so se prilagodile življenju v bližini človeka ravno zato, ker se hranijo z našimi ostanki hrane, tako rekoč čistijo za nami. Populacija podgan v občini Trbovlje je trenutno sicer obvladljiva in se je glede na stanje pred dvajsetimi leti občutno zmanjšala. 

Življenjski prostor podgan: kanalizacijsko omrežje je le pot do hrane

Podgane opažamo v bližini ekoloških otokov in zbiralnic za odpadke, zato je pomembno, da odpadke iz gospodinjstev pravilno odlagamo v zbiralnike ter da smo previdni pri tem, da ne onesnažujemo okolice zbiralnikov in ekoloških otokov. Opažamo tudi, da se podgane zadržujejo večinoma ob stanovanjskih objektih in njihovih internih kanalizacijskih priključkih, ravno zaradi hrane, odvržene v straniščne školjke. Odvržena hrana je najbolj zanimiva in hranljiva za podgane takoj zatem, ko je izplaknjena v interno kanalizacijo. Kasneje se namreč v javni kanalizaciji toliko razgradi, da jim ni več zanimiva.

Kaj pa na območjih, kjer kanalizacija ni v javnem upravljanju? 

Deratizacija je obvezna tudi za večstanovanjske objekte in njihovo okolico, za kar skrbijo upravniki, za individualne objekte in njihovo okolico pa deratizacija ni obvezna, zato morajo lastniki objektov ob pojavu podgan in miši sami poskrbeti za deratizacijo oziroma jo naročiti pri pooblaščenem izvajalcu.

Več o deratizaciji v občini Trbovlje najdete na TEJ POVEZAVI.