Jabolko navdiha tudi trboveljskim komunalnim delavcem





Ljubljana, Trbovlje, 16. julija 2020 - Na včerajšnji slovesnosti v Vili Podrožnik je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor podelil Jabolko navdiha vsem zaposlenim v slovenskem komunalnem gospodarstvu, ki so v času trajanja epidemije COVID-19 vlagali izjemen trud v nemoteno izvajanje komunalnih storitev. Podelitve sta se udeležila tudi predstavnika Komunale Trbovlje, Ivan Lavrin in Leon Cestnik. 

Kot ob tem poudarjajo na Zbornici komunalnega gospodarstva, se je v času epidemije brez dvoma izkazalo, da večina storitev, ki jih izvaja okoli 9.000 zaposlenih v preko 140 občinskih gospodarskih javnih službah, spada med bistvene storitve za delo in življenje vseh državljanov. Nemogoče si je zamisliti, da bi med epidemijo v zavetju svojega doma odprli pipo in iz nje ne bi pritekla čista pitna voda, ki jo potrebujemo, da odžejamo in nahranimo družino, da čistilne naprave ne bi delovale in bi neprečiščena odpadna voda onesnaževala okolje, da bi se pred našimi vrati pričeli kopičiti odpadki, ki bi privabljali glodavce in širili neprijetne vonjave, po ulicah pa ležali potencialno kužni odpadki, ali da se v najtežjih trenutkih slovesa od pokojnih ne bi mogli dostojno posloviti od svojih bližnjih.

Prav vsak zaposleni v komunalni dejavnosti je prispeval k temu, da državljani ne bi občutili posledic številnih ukrepov, ki so jih morala sprejeti komunalna podjetja za zaščito svojih zaposlenih in uporabnikov ob sočasni skrbi za nemoteno izvajanje ključnih storitev, k čemur so bila komunalna podjetja ves čas epidemije brezpogojno zavezana. Zaradi zagotavljanja varnosti so bila primorana začasno opustiti izvajanje nekaterih nenujnih storitev, obenem pa vse moči usmeriti v to, da bi tudi v primeru črnega scenarija širjenja okužbe med svojimi zaposlenimi zagotovili ustrezne kapacitete, da izvajanje storitev ne bi bilo ogroženo. Pri tem se zavedamo, da je bilo delo zaposlenih zaradi tveganja stika z virusom pri ravnanju z odpadki, pri prevzemanju pokojnikov, pri delu na čistilnih napravah in drugih storitvah močno oteženo. To kaže na izjemno predanost in požrtvovalnost delavcev v komunalnem gospodarstvu.



Zahvalo komunalnim delavcem so poleg predsednika države izrazili tudi predstavniki delodajalcev in sindikatov. Tudi na Komunali Trbovlje se ob tem še enkrat posebej zahvaljujemo vsem našim zaposlenim, ki so nesebično in z dobro voljo ter največjo mero zavzetosti in skrbi za sočloveka naredili vse in še več, da bi kljub zahtevnim razmeram občanom zagotovili kar najbolj nemoteno bivanje. Hvala vam!