Izboljšajmo se pri ločevanju odpadkov



Trbovlje, 29. novembra 2018 - Hrana, perilo, jedilni pribor, higienski pripomočki, zelenje, steklo … vse to in še več smo ob včerajšnjem nadzoru zbiranja in ločevanja odpadkov našli v zbiralnikih za embalažo v Trbovljah.

Predstavniki Komunale Trbovlje smo skupaj z Medobčinskim inšpektoratom in redarstvom Zasavje ter predstavniki družbe Dinos včeraj opravili nadzor na nekaterih zbirnih mestih za odpadke v Trbovljah. V okviru nadzora smo pregledali vsebino zbiralnikov za mešano embalažo pri večstanovanjskih objektih na Ul. Sallaumines pri policiji, na Žabjeku ter na Koloniji 1. maja, nadzor pa smo opravili tudi pri nekaterih zasebnih uporabnikih na Neži. 
 
 
 
Zaskrbljujoče ugotovitve
 
Že prvi pogled zbiralnikov za mešano embalažo je izkazal zaskrbljujočo sliko. Namesto embalaže smo v posodah našli precejšnje količine hrane, higienske pripomočke, jedilni pribor, nogavice, perilo in druge tekstilne izdelke, čevlje, steklenice, cigaretne ogorke in druge odpadke, ki med embalažo nikakor ne sodijo. 
 
 
 
 
Hkrati so posode, kamor bi vse te odpadke lahko pravilno odložili, postavljene v neposredno bližino zbiralnikov za mešano embalažo, zato ni razloga, da odpadkov ne bi mogli pravilno razvrščati ali vsaj odložiti v posodo za mešane komunalne odpadke. 
 
 
 
Kako pravilno razvrščati? 
 
Na vsakem zbirnem mestu pri objektih so na voljo posode za zbiranje bioloških odpadkov (rjave), mešanih odpadkov (črne) in mešane embalaže (rumen pokrov). Ostanki hrane spadajo v rjave posode, čista embalaža spada v posode z rumenim pokrovom. Odpadna kartonska embalaža in papir ter steklena embalaža spadajo na ekološki otok, preostanek pa med mešane komunalne odpadke.
 
Napotke za pravilno razvrščanje lahko najdete v tej zloženki: KATERI ODPADKI SODIJO V DOLOČEN ZBIRALNIK?
 
V veliko pomoč pa vam je lahko tudi aplikacija KAM Z ODPADKI.
 
Še namig: če ne veste, kateri zbiralnik je pravi za vaše odpadke, izberite črnega za mešane komunalne odpadke ali pa pokličite na Komunalo Trbovlje, kjer vam bomo svetovali.