Hotel za žuželke v mestnem parku





Trbovlje, 29. junija 2021 - Trboveljski mestni park je obogatil hotel za žuželke. V njem bodo svoj dom našle različne koristne žuželke (opraševalci), kot so čebele samotarke, pikapolonice, metulji, strigalice, tenčičarice, čmrlji in druge. Hotel za žuželke je v celoti nastal s prizadevanji sodelavk in sodelavcev Komunale Trbovlje, ki so za njegovo izdelavo uporabili reciklirane in naravne materiale iz našega okolja. 

V mestnem parku v Trbovljah smo danes postavili hotel za žuželke, ki je namenjen koristnim žuželkam iz našega okolja in jim nudi varno zavetje. Te žuželke s svojim obiskovanjem rastlin skrbijo za opraševanje ter posledično za biotsko raznolikost in rodnost. V urbanih območjih se pojavlja vse manj primernih mest za gnezdenje opraševalcev, s čimer se število koristnih žuželk zmanjšuje. S postavitvijo hotela za žuželke zato želimo spodbujati ugodne bivanjske razmere za koristne žuželke ter hkrati ozaveščati vse generacije o pomenu opraševalcev. 

Hotel za žuželke stoji v mestnem parku, na eni od trboveljskih medovitih trat. Zaradi zaščite pred drugimi žuželkami je po priporočilih postavljen nekoliko višje nad tlemi, za zaščito pred pticami pa je sprednja stran zaščitena še s kovinsko mrežo. Za njegovo izdelavo smo uporabili različne materiale, od slame, vejic in debelejših drevesnih vej, do storžev, odpadne keramike in drugih recikliranih materialov, ki jih najdemo v svojem vsakdanjem okolju.  

S postavitvijo hotela za žuželke smo še nadgradili projekt vzpostavitve trboveljskih medovitih trat, s katerim se pridružujemo prizadevanjem za ohranjanje čebel in drugih opraševalcev ter opozarjamo na njihov pomen za biotsko raznovrstnost.