Evropski teden zmanjševanja odpadkov letos posvečen nevidnim odpadkom





Trbovlje, 21. novembra 2020 - Nevidni odpadki so osrednja tema letošnjega evropskega tedna zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki ga obeležujemo v tednu od 21. do 29. novembra 2020. 

Nevidni odpadki - to so tisti odpadki, ki nastajajo v proizvodnem postopku izdelkov, vendar jih pri nakupu izdelka ne vidimo in zato navadno nanje niti ne pomislimo. Vendar so v resnici tudi ti odpadki vidni in obremenjujoči za okolje. Spadajo med odpadke iz dejavnosti. Velikokrat gre za različne plastične odpadke, ostanke pri predelavi kovin in podobno. 

Namen ETZO je opozoriti na ogromne količine odpadkov, ki se skrivajo za proizvodnjo tudi najmanjših izdelkov (npr. v proizvodnji 200 g težkega telefona nastane 86 kg odpadkov). Dejanski negativni vpliv vsakega izdelka na okolje je tako veliko večji, kot si navadno predstavljamo. Za vsak izdelek se je porabljala čista voda, iz proizvodnje pa je pritekala onesnažena (virtualna voda, vodni odtis). Poleg tega so pri proizvodnji nastajali ogljikov dioksid in drugi toplogredni plini, ki so se sproščali v ozračje in pripomogli k segrevanju Zemlje (ogljični odtis).

Kako lahko vsak izmed nas vpliva na zmanjšanje količine nevidnih odpadkov?

Tako, da izdelka ne kupi, če ga res nujno ne potrebuje. Ali če izdelku, ki ga že ima, podaljša življenjsko dobo, npr. s popravilom. Ali če kupi izdelek za ponovno uporabo ali souporabo namesto nakupa novega izdelka. Več informacij o akciji je na voljo na povezavah: https://ewwr.eu/thematic-focus/2020-invisible-waste/
https://www.stat.si/StatWeb/File/DocSysFile/11139/sl-vropski-teden-zmanjsevanja-odpadkov.pdf