Evropski teden zmanjševanja odpadkov 2022





Trbovlje, 18. novembra 2022 - Jutri se začenja evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki bo trajal do nedelje, 27. novembra. Ob tem se na Komunali Trbovlje tudi v letošnjem letu pridružujemo aktivnostim, ki se tokrat osredotočajo na odpadna oblačila oz. tekstil.

Nekaj dejstev o odpadnih oblačilih: 

 1) Kupujemo veliko oblačil, ki jih kmalu zavržemo. 
Količina oblačil, ki jih kupujemo Evropejci, se je v zadnjih desetletjih povečala za 40 %. Razloge za to lahko najdemo v nižjih cenah in v hitrejšem dostopu do zadnjih modnih trendov, pa tudi v slabši kakovosti oblačil. Evropejci tako vsako leto kupimo povprečno 26 kg in zavržemo 11 kg tekstila. Od tega večina oblačil konča v sežigalnicah ali na odlagališčih.
 
2) Tekstilna industrija zelo obremenjuje okolje. 
Tekstil predstavlja od 2 do 10 % okoljskega vpliva potrošnje v EU. Vpliv se najbolj čuti v državah tretjega sveta, kjer je proizvedenih večina oblačil. Za proizvodnjo surovin, njihovo predenje v vlakna, tkanje tkanin in barvanje so potrebne ogromne količine vode in kemikalij, vključno s pesticidi za gojenje surovin, kot je bombaž. Potrošniška raba ima velik okoljski odtis tudi zaradi vode, energije in kemikalij, ki se uporabljajo pri pranju, sušenju in likanju, ter mikroplastike, ki se zlasti pri pranju izloča v okolje. Manj kot polovica rabljenih oblačil se potem, ko jih ne potrebujemo več, zbere za ponovno uporabo ali recikliranje, le 1 % pa se jih reciklira v nova oblačila, saj se tehnologije, ki bi omogočile recikliranje oblačil v primarna vlakna, šele razvijajo. Letošnji evropski teden zmanjševanja odpadkov se bo zato posvetil prav tej temi.
 
3) V Sloveniji letno zavržemo okvirno 17.000 ton odpadnega tekstila.
Na ekološki način se ga predela samo 15 %, preostanek konča na odlagališčih, kar je za okolje velika obremenitev. Tekstil je namreč zaradi svoje sestave slabo razgradljiv (največji problem sodobnega tekstila je sestava iz plastike - poliestri in ostale mešanice), pri njegovi razgradnji pa nastaja tudi metan, ki je kar 21-krat močnejši povzročitelj globalnega segrevanja kot ogljikov dioksid.
Na področju recikliranja odpadnega in dotrajanega tekstila ter oblačil v Sloveniji že potekajo številni projekti, narašča pa tudi število trgovin z rabljenimi oblačili in hišnim tekstilom, uveljavljeno je tudi doniranje oblačil humanitarnim organizacijam.
 
4) Komunala Trbovlje je zabojnike za uporabna oblačila namestila že leta 2005.
Dva sta nameščena pri Rdečem križu Slovenije – območnem združenju Trbovlje na Ulici 1. junija 4, dva pa v bližini muzeja prav tako na Ulici 1. junija. Oblačila za ponovno uporabo prevzemajo tudi v Starnici na trboveljski tržnici, v ZC Neža pa poleg uporabnih oblačil prevzemamo tudi neuporabna.
 
 
 
Kaj sodi v zabojnik za uporabna oblačila in kako to pripraviti za oddajo
 
Oblačila in drugi tekstil (posteljnina, brisače …):
  • morajo biti čista oz. oprana,
  • likanje ni potrebno,
  • zložena v plastično vrečko, vrečka naj bo zavezana,
  • naj ne bodo plesniva, strgana ali z nedelujočo zadrgo,
  • naj ne bodo zelo stara oz. povsem iz mode.

 
Osnovno vodilo pri oddaji oblačil naj vam bo misel: »Je oblačilo takšno, da bi ga tudi sam(-a) še oblekel(-la)?«
 
V zabojnike sodijo samo uporabna oblačila in tekstil, lahko tudi uporabna obutev, igrače in torbice, nikakor pa ne zdravila, časopis oz. drugi predmeti.
 
 









Aktivnosti Komunale Trbovlje ob evropskem tednu zmanjševanja odpadkov


1) Namestitev novih zabojnikov za uporabna oblačila, tekstil in obutev:

  • Dobovec (pod domom KS), ob zabojniku akcija ozaveščanja v četrtek, 24. 11. 2022, ob 10. uri;
  • Čeče (pred cerkvijo), ob zabojniku akcija ozaveščanja v petek, 25. 11. 2022, ob 10. uri;
  • Vrtec Trbovlje – Enota Barbara, akcija ozaveščanja in obisk maskote Komunalček v času ETZO.

2) Akcija zbiranja uporabnih oblačil, tekstila in obutve za ponovno uporabo, s posebnim poudarkom na zbiranju obutve
  • trboveljska tržnica: sobota, 26. november 2022, od 8. do 12. ure – občani lahko tovrstne uporabne predmete oddajo pri stojnici Komunale Trbovlje;
  • ZC Neža: od 19. do 26. 11. 2022 v času obratovanja, po 26. 11. 2022 stalno v času obratovanja.

 
Občane vabimo, da se udeležite naših aktivnosti, predvsem pa, da pregledate svoje omare in izločite nepotrebna oblačila, tekstil in obutev ter to prinesete na eno izmed zbirnih mest: v tekstilne zabojnike ali na trboveljsko tržnico v soboto, 26. 11. 2022, ali v ZC Neža.
 
Komu bomo oddali zbrana oblačila, tekstil in obutev?
 
Del uporabnih oblačil bo prevzel RK Trbovlje, ki jih bo namenil občanom, ki jim bodo prišla prav. Ostalo bo prevzel Bogdan Hafner, s. p., iz Škofje Loke, čigar podjetje se ukvarja z zbiranjem in sortiranjem rabljenih oblačil, obutve in tekstila. Čist in nepoškodovan tekstil nameni v ponovno uporabo, s čimer mu podaljša življenjsko dobo, kar je ključnega pomena za bolj trajnostno prihodnost.  
Manj ohranjena oblačila in tekstil, predvsem bombaž, podjetje predela v čistilne krpe. Povprečno jih izdela od 40 do 60 ton letno, količina je odvisna od količine zbranega tekstila in njegove kakovosti.
Najpomembnejše pri tem je, da dejavnost ne povzroča dodatnih količin odpadkov, pravzaprav je količina odpadkov pri tem ničelna. Preučujejo tudi druge možnosti reciklaže tekstila, ki pa je precej zahtevna zaradi njegove kompleksne sestave.
 


Ne pozabite, da lahko donirate uporabna oblačila, tekstil, obutev in druge uporabne predmete tudi trgovini Starnica na trboveljski tržnici.

Delovni čas:
ponedeljek: 8-17
torek – petek: 8-13
sobota: 8-12