ETZO: Slike za lepšo prihodnost



Trbovlje, 20. novembra 2019 - Med 16. in 24. novembrom poteka evropski teden zmanjševanja odpadkov. Akciji se tradicionalno pridružujemo tudi na Komunali Trbovlje, tokrat tudi s humanitarno noto.

Na Komunali Trbovlje se tudi v letošnjem letu pridružujemo akcijam ob evropskem tednu zmanjševanja odpadkov. Tokrat smo skrb za okolje združili s skrbjo za sočloveka in se povezali s trboveljsko območno organizacijo Rdečega križa. S skupnimi močmi bomo združili ponovno uporabo kot del prizadevanj za zmanjševanje odpadkov, z zbiranjem sredstev za socialno ogrožene.

SLIKE ZA LEPŠO PRIHODNOST: SOBOTA, 23. NOVEMBRA, MESTNA TRŽNICA TRBOVLJE

Pridružite se nam na mestni tržnici v Trbovljah, kjer bomo v sodelovanju s trboveljskim območnim združenjem Rdečega križa pripravili dobrodelno akcijo, v okviru katere bomo slike, ki jih občani več ne potrebujejo in so jih pripeljali v zbirni center, namenili ponovni uporabi. Izkupiček prostovoljnih prispevkov, ki jih bodo občani namenili za slike, bo namenjen humanitarnim prizadevanjem trboveljskega Rdečega križa za prednovoletno obdarovanje starejših.

SLIKE IŠČEJO NOV DOM

Naša stanovanja krasijo različne slike, nekatere so  prav umetniške, druge so predvsem prijazne za oko, tretje so poceni reprodukcije, četrte so fotografije pokrajine, pete so morda uokvirjen papir s koledarja. Nekatere so nam zelo pri srcu in se od njih ne želimo ločiti, drugih pa se naveličamo in jih ne želimo več imeti. Kam z njimi? Nekateri jih prinesejo v naš zbirni center kot odpadek in nekaj smo jih rešili pred uničenjem in namenili ponovni uporabi.

Tako deset slik išče nov dom, novo steno, da jo obogatijo. Ne le s svojo podobo, pač pa tudi s svojo zgodbo. Nimajo vonja po novi barvi, pač pa po obstajanju, mogoče po kuhinjah, kjer se je velikokrat pražila čebula, skratka po bivanju in življenju.

Pri vsaki sliki je zapisan tudi priporočen najnižji prostovoljni prispevek. Če ste pripravljeni prispevati v dobrodelne namene in sliki ponuditi nov dom, ste vljudno vabljeni na trboveljsko tržnico v soboto, 23. novembra 2019. Od 9. ure dalje bodo te slike na ogled na naši stojnici.

Slika št. 1: Za 70-letnico, 20 x 27 cm, priporočen prispevek: 5,00 eur

Šaljiva slika 70-letnice se je znašla v našem zbirnem centru Neža. Mogoče gospe ni bila všeč. Preden jo podarimo določeni gospe, moramo premisliti, če odgovarja njenemu značaju in ji bo zares všeč. Predlog: sliko podarite 70-letnici, potem pa jo ona podari dalje, nova lastnica spet dalje in tako naprej. Tako je slika lahko darilo večkrat, vedno znova koga preseneti, krasi novo steno in njeno poslanstvo dobi podaljšano vrednost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika št. 2: London, 83 x 29 cm, priporočen prispevek: 5,00 eur

Ta slika pravzaprav ni slika, ampak napis »LONDON« na stiroporju. Ne vemo, za kakšno priložnost je bil izdelan, vemo pa, kako ga ponovno uporabiti. Če si kdo zelo želi v London, gre mogoče tja študirat ali v službo, mu lahko ta napis podarite, pa primaknete še kakšen euro. Ali pa si napis v sobo namesti kakšen popotnik, svetovljan, sodobnež …

 

 

 

 

 

 

 

Slika št. 3: Dama s hermelinom, 33 x 43 cm, priporočen prispevek: 15,00 eur

Gre za uokvirjeno fotografijo reprodukcije slike, ki jo je leta 1490 naslikal slavni Leonardo da Vinci (1452-1519). Dama s hermelinom je eden izmed zgolj štirih ženskih portretov, kolikor jih je ustvaril italijanski renesančni mojster. Od leta 1800 je v lasti družine Czartoryski, razstavljena pa je v Nacionalnem muzeju v Krakovu na Poljskem.

O tej njegovi znameniti sliki je zapisano kar precej. Portret prikazuje mlado žensko v tričetrtinskem profilu, oblečeno v modro-rdečo obleko, ki v naročju drži hermelina. Po prepričanju zgodovinarja iz omenjenega muzeja naj bi umetnik na sliki upodobil Cecilio Gallerani, ljubico milanskega vojvode Ludovica Sforze v starosti 16 ali 17 let.

Francoski znanstvenik Pascal Cotte je Damo s hermelinom preučeval s tehnologijo reflektivnega osvetljevanja. Sliko je osvetljeval s serijo močnih luči, odseve pa posnel s kamero. Na podlagi meritev je nato ugotovil, kaj se je z umetnino dogajalo med posameznimi nanosi barv.

Ob novih odkritjih so se pojavile tudi nove teorije o zgodovini in nastanku Dame s hermelinom. Po eni izmed njih je da Vinci hermelina na sliko vključil zato, da bi z njim ponazoril ljubimca portretiranke.

Portretiranka, katere oblačila nam povedo, da ni šlo za bogato plemkinjo, se v rahlem zasuku ozira za svojo levo ramo, stran od slikarja oziroma gledalca. Kot je značilno za renesančni portret, je največ pozornosti namenjene obrazu in rokam upodobljenke, vendar nič manj ne pritegne hermelin oziroma podlasica, ki jo drži v rokah. Ta je bil nosilec simbolike čistosti, saj je veljalo, da hermelin raje umre, kot da bi si umazal svoj čist, bel kožušček. Tega so uporabljali za obrobe in druge fine detajle plemiških oblačil, aristokracija pa je imela hermeline pogosto tudi na svojih domovih kot ljubljenčke.

Ludovico Sforza je bil v letih, ki jih je Leonardo preživel v Milanu, umetnikov glavni mecen; na mestnih ulicah je bil znan kot "beli hermelin". Po eni izmed teorij je umetnik hermelina dodal sam, da bi se tako prikupil svojemu zaščitniku, po drugi pa naj bi ga za žival prosila portretiranka, ki je hotela, da bi se milanski dvor nedvoumno zavedal njune zveze.

Vir: https://www.rtvslo.si/kultura/drugo/leonardova-dama-s-hermelinom-razkrila-svoje-skrivnosti/347605  (17. 11. 2019)

Dodatek: Hermelin ali velika podlasica živi tudi v Sloveniji in spada v družino kun. Je vitka žival, samec v dolžino meri okrog 30 cm, samice nekoliko manj. V letnem času je hermelin po hrbtu rjav, po trebuhu pa bel. Pozimi pa je popolnoma bel, le zadnji del repa ostane črn. Je prebivalec travnikov, polj, svetlih gozdov, grmovnatih področij, ne izogiba se niti bližine človeških naselij. Brlog si uredi v skalnih razpokah, v krtovih rovih ali luknjah v zidovih. Maja ali junija samica povrže do 7 mladičev. Hermelin lovi miši, voluharice, krte, podgane, ptiče, hrani se tudi s ptičjimi jajci. Je popolnoma zavarovana vrsta, žal pa kar pogosto konča pod avtomobilskimi kolesi.

Kako pa je glede čistosti in belega kožuščka? V belem snegu hermelin težko umaže svoj beli kožušček. Če pa je zima brez snega in mokra, se prav gotovo umaže, vendar tudi kmalu očisti.

Slika št. 4: Na reki, 81 x 54 cm, priporočen prispevek: 15,00 eur

To je originalna slika izpod čopiča neznanega slikarja, samouka. Deluje nekoliko resno in umirjeno. Pogled na moškega v čolnu na reki in na gore v ozadnju nas prav pomirja. Priporočamo, da jo obestite na svetlo steno, ker bo tako prišla bolj do izraza.

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika št. 5: Trdnjava, 54 x 76 cm, priporočen prispevek: 15,00 eur

 

Tudi to je originalna slika neznanega umetnika, samouka. Verjetno se je počutil trdnega, močnega, ko je ustvarjal to delo. Svetla trdnjava in temno ozadje, dobrodošla popestritev marsikaterega doma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika št. 6: Dom pod gorami, 42 x 40 cm, priporočen prispevek: 20,00 eur

Originalna slika neznanega umetnika, verjetno samouka, z enostavnim lesenim okvirjem. Kupljena pred leti na bolšjem sejmu v Trbovljah, nekaj časa je krasila vežo, nekaj ur tudi prvo stojnico (2017) za pripravo grenadirmarša Komunale Trbovlje. Za nostalgike, ljubitelje tradicije in domačnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika št. 7: Sončnica, 35 x 75 cm, priporočen prispevek: 30,00 eur

Ta slika, delo neznanega umetnika, verjetno samouka, je prav posebna, ker je naslikana na delu lesenih vrat. Vrat, kakršna smo poznali v naših stanovanjih nekoč. Tudi ta je kupljena pred leti na bolšjem sejmu v Trbovljah in je nekaj časa krasila vežo. Za ljubitelje cvetličnih motivov in domačnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika št. 8: Prešernova Zdravljica, 41 x 52 cm, priporočen prispevek: 40,00 eur

Slika s Prešernovo Zdravljico, napisano na roke. Ožgan list z besedilom na temni podlagi. Takšne slike so bile nekoč pogoste v pisarnah, zlasti v ustanovah, zdaj so že prava redkost. Za tiste, ki cenijo poezijo, umetnost, tradicijo. V ličnem okvirju. Zelo primerna tudi kot darilo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika št. 9: Koraki, ki jih ni, 52 x 72 cm, priporočen prispevek: 40,00 eur

Originalna slika odtisov stopal štiriletnega fantka s cerebralno paralizo, ki je nastala leta 2004 v zavodu s pomočjo mentorja in so jo fantkovi starši namenili za naš dober namen. Naj nakup te slike omogoči razposajene korake nekomu, ki lahko hodi, pa zaradi malo denarja takšnih korakov ne naredi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika št. 10: Pokrajina, ki tiktaka (stenska ura),41 x 42 cm, priporočen prispevek: 30,00 eur

Ta slika ni samo fotografija svetovno znanega parka Yellowstone, najstarejšega nacionalnega parka v ZDA (1872), ampak hkrati tudi stenska ura na baterije. Ob pogledu na uro lahko z mislimi odpotujemo daleč stran v ameriško državo Wyoming, kjer je Mammoth Hot Springs eden izmed čudes tega parka. Gre za okvirno 60  toplih izvirov, ki raztapljajo kalcijev karbonat v okoliškem apnencu in tako ustvarjajo nenavadne oblike kamnine.

Ura v sliki je lep, zanimiv in koristen okrasek vaše stene. Pridite ponjo!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naši dobrodelni dražbi smo dodali še dva zelo zanimiva predmeta:

  1. Hiška spominov, 26 x 20 cm, priporočen prispevek: 20,00 eur

Ljubka lesena in lično pobarvana hiška v alpskem stilu z notranjim prostorom za shranjevanje drobnih spominov. Notranji prostor polepšan s fotografijami. Spomin na stare čase.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Škatla za gumbe, 44 x 26 cm, priporočen prispevek: 15,00 eur

Škatla za šivalni pribor z napisom Zwicky. To je bilo švicarsko podjetje, ki je leta 1840 pričelo s proizvodnjo svile, sukanci in podobnim, leta 2001 pa se je združilo s podjetjem Gutermann. Nekdaj se je doma veliko šivalo, popravljalo oblačila, posteljnino in takšne škatle so bile znak  zelo vestne in organizirane gospodinje. Če je med nami še kakšna, je to pravo darilo zanjo!