E-odpadki v porastu - kam z njimi?





Trbovlje, 8. julija 2020 - V letu 2019 smo po ocenah Global E-waste Monitor 2020 v svetu ustvarili kar 53,6 milijonov ton e-odpadkov, kar pomeni, da je v lanskem letu vsak Zemljan v povprečju odvrgel kar 7,3 kg e-odpadkov. Količina teh odpadkov je v porastu, do leta 2030 naj bi znašala že skoraj 75 milijonov ton. Ločeno zbiranje in recikliranje je zato ključno, saj se v e-odpadkih skrivajo številne koristne sestavine, pa tudi nevarne snovi.

Bliskovit razvoj tehnologije je v zadnjih desetletjih povsem preoblikovali naš življenjski slog, naše bivanje, delo in prosti čas. Današnjega življenja si brez sodobnih tehnologij ne znamo več predstavljati, pa naj bo to naš pametni telefon, računalnik ali pa hladilnih in televizor.

Vse večje število električnih in elektronskih naprav ter hkratni njihova relativno kratka življenjska doba pa povzročajo, da po vsem svetu beležimo porast tako imenovanih e-odpadkov,. Ločeno shranjevanje in dosledno recikliranje je zato ključno za obvladovanje teh odpadkov iz katerih je treba izločiti  nevarne snovi, vsebujejo pa tudi dragocene surovine, ki jih je možno uporabiti pri proizvodnji drugih izdelkov. Elektronske naprave pa je pogosto mogoče tudi obnoviti in nameniti ponovni uporabi.


Ločeno zbiranje e-odpadkov v Trbovljah

Tudi na našem območju e-odpadkom posvečamo posebno pozornost ter spodbujamo k njihovemu doslednemu ločenemu zbiranju in oddaji v okviru zbiralnih akcij, ki jih na Komunali Trbovlje pripravljamo v sodelovanju z družbo ZEOS. Tako akcijo smo nazadnje izvedli v maju, ko je mobilna zbiralnica obiskala trboveljske primestne krajevne skupnosti in v okviru katere smo zbrali več kot tono odpadkov.

Občani lahko vse svoje e-odpadke kadarkoli pripeljejo v delovnem času pripeljejo na zbirni center Neža, na voljo pa so tudi zeleni ulični zbiralniki za e-odpadke, ki so nameščeni na naslednjih lokacijah:  
- Savinjska cesta pri Miku
- Ulica Sallaumines 3
- Ulica 1. junija 4
- Trg revolucije 18
- Kolonija 1. maja 26
 
Nadgradnjo ravnanja z e-odpadki načrtujemo v prihodnjem letu, ko naj bi na območju zbirnega centra Neža v sodelovanju z družbo ZEOS vzpostavili poseben kotiček, namenjen vsem, ki bi želeli še delujoče aparate nameniti v ponovno uporabo.
Že v septembru, ko bo potekal teden vseživljenjskega učenja, pa skupaj z družbo ZEOS načrtujemo tudi dogodek na temo (odpadnih in še delujočih) električnih in elektronskih naprav.