Danes je svetovni dan Zemlje





Trbovlje, 22. aprila 2021 - Obnova naše Zemlje je osrednja tema letošnjega svetovnega dneva Zemlje, ki ga od leta 1970 obeležujemo vsako leto 22. aprila. Svetovni dan Zemlje nas opominja na pomen planeta za naše življenje ter na nujnost varovanja našega okolja. 

Svetovni dan Zemlje je priložnost za razmislek o našem odnosu do okolja in tem, kaj lahko sami naredimo, da Zemlji čim manj škodujemo ter jo ohranjamo zdravo za naše zanamce:

 - načrtujmo jedilnike in kupujmo le tiste izdelke, za katere smo prepričani, da jih bomo uporabili. Zavržena hrana namreč močno obremenjuje okolje, predstavlja pa tudi večji strošek za gospodinjstvo.
 - v največji meri kupujmo lokalno pridelane izdelke. Lokalni pridelki ne potrebujejo veliko embalaže, kratka transportna pot pa pripomore k večji kakovosti in manjši rabi virov. Hkrati s tem podpiramo tudi lokalne pridelovalce, kmete in obrtnike.
 - izogibamo se plastiki in plastičnim vrečkam. Namesto tega lahko uporabljamo trajnejše vrečke za mnogokratno uporabo, košare, škatle ...
 - ločujemo odpadke. Z doslednim ločevanjem odpadkov bo manj naših odpadkov končalo na odlagališčih in več jih bo možno ponovno uporabiti. Poleg tega, da je to dobro za okolje, je tudi cenejše za gospodinjstva, saj je najdražja ravno obdelava odpadkov, ki niso ločeno zbrani.
 - razmislimo o svojih poteh in skušajmo v največji možni meri uporabljati trajnostne načine potovanja. Pojdimo peš, s kolesom, uporabljajmo javni potniški promet, pri nakupu vozila pa izbirajmo varčna in okolju prijaznejša vozila.
 - razmislimo o učinkoviti rabi energije - kje lahko ustvarjamo prihranke v vsakdanjiku ter kako načrtovali energijsko učinkovit bivanjski prostor.
 - pridelajmo si kaj tudi sami. Če imamo možnost lastne pridelave hrane, jo izkoristimo.