Danes je svetovni dan voda





Trbovlje, 22. marca 2021 - 22. marca praznujemo svetovni dan voda, ki ga letos namenjamo pomenu in vrednotenju vode. 

Svetovni dan voda, ki ga obeležujemo vsako leto 22. marca, je Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov (OZN) razglasila leta 1993, da bi opozorila svetovno javnost na pomen vodnih virov in na nujnost dobrega gospodarjenja z njimi.

Osrednja tema letošnjega svetovnega dneva voda je pomen in vrednotenje vode, kar lahko strnemo tudi v geslo »Cenimo vodo!«  Vabi nas k razmisleku o tem, kaj nam voda pomeni, kako nujna je za nas in celotno življenje na Zemlji in kako lahko ta pomemben življenjski vir bolje zaščitimo. Hkrati krepi zavedanje o tem, kako nepogrešljiva je voda za dom, družinsko življenje, za preživetje, za pridobivanje hrane, za počutje ljudi in na splošno za okolje ter njegovo ohranjanje.

Na strani Ministrstva za okolje lahko preberemo: »Trajnostni razvojni cilj je: do leta 2030 izboljšati kakovost vode z zmanjšanjem onesnaževanja, preprečevanjem odmetavanja odpadkov ter omejitvijo izpustov nevarnih kemikalij in drugih snovi, prepolovitvijo deleža neprečiščenih odpadnih voda ter precejšnjim povečanjem recikliranja in varne ponovne uporabe na svetovni ravni«.

Vprašajmo se, kaj lahko za pitno vodo naredi vsak posameznik

Najmanj, kar lahko kot potrošniki storimo, je to, da ne odmetavamo odpadkov v okolje, kar se žal v naši družbi pogosto dogaja. Spomladanske akcije čiščenja okolja po Sloveniji, tudi trboveljska, so dokaz, koliko odpadkov se nemarno odvrže v okolje, zlasti ob cestah, cestnih izogibališčih in parkiriščih. Pri tem se ljudje ne zavedajo, da ne gre samo za grdo podobo teh lokacij, ampak tudi za širši vpliv razpadajočih odpadkov na naša vodna zajetja. Še večjo nevarnost za onesnaževanje voda predstavlja puščanje ali izlivanje nevarnih odpadkov v okolje, npr. barv, odpadnega motornega in jedilnega olja, pa tudi odmetavanje kakršnih koli nevarnih snovi v straniščno školjko, vključno z neporabljenimi zdravili. Na čistilni napravi se namreč večina strupenih snovi ne izloči, temveč se z očiščeno vodo odvedejo v vodotok, vključijo v vodni krog in preko zajetja pitne vode vrnejo na našo mizo in vstopijo v naše telo ter načenjajo naše zdravje, posledice pa se pokažejo z zamikom čez leta oz. destletja.

Kot posamezniki in kot družba moramo stremeti k temu, da v odpadno vodo ne bomo spuščali strupenih snovi, da se bomo priključili na javno kanalizacijo povsod, kjer je to mogoče. Da bomo na čistilnih napravah odpadno vodo očistili do te mere, da po primerna za ponovno uporabo. Ne sicer za pitje, ampak za sanitarne namene ali za zalivanje.

In kaj za pitno vodo lahko stori država?

Zaščito vodnih virov predstavljajo tudi vodovarstvena območja, na katerih zaradi zavarovanja vodnega telesa velja poseben vodovarstveni režim. V Zakona o vodah so zapisane varovalke, ki na takšnih območjih dosledno prepovedujejo gradnjo objektov in naprav, v katerih se uporabljajo nevarne snovi, ter gradnjo odlagališč. Na ta način se zmanjša tveganje, da gre kaj narobe in se onesnažijo vodni viri. Ravno v teh dneh želijo nekateri odločevalci na državni ravni to spremeniti, narediti zakonodajo bolj ohlapno. 

Žal se tega, kako pomembna je voda, zavemo šele takrat, ko je nimamo ali pa je ta zastrupljena.