Danes je mednarodni dan e-odpadkov





Trbovlje, 14. oktobra 2022 - Vse e-odpadke recikliraj, na velikost se ne oziraj! To je slogan letošnjega mednarodnega dneva e-odpadkov, ki ga obeležujemo na današnji dan, in se nanaša na odpadno električno in elektronsko opremo, torej vse, kar deluje na elektriko ali baterije.

Manjši e-odpadki se pogosto nabirajo v gospodinjstvih ali zavržejo med mešane komunalne odpadke. Ljudje jih pogosto kopičijo v predalih in se ob tem ne zavedajo, da imajo vsi ti, na videz nepomembni predmeti, veliko vrednost in na globalni ravni predstavljajo ogromne količine.
 
Na Komunali Trbovlje želimo ob mednarodnem dnevu e-odpadkov občane spomniti na možnosti oddaje teh odpadkov v naši občini.

V spomladanskem času navadno organiziramo njihovo zbiranje na podeželju (Dobovec, Čeče, Klek) ob sodelovanju družbe ZEOS. Hkrati se v okviru projekta e-krožno prevzemajo tudi še delujoči aparati, ki jih ZEOS nameni ponovni uporabi. 
Vse vrste e-odpadkov prevzemamo tudi v našem ZC Neža. Poleg nedelujočih aparatov nam lahko občani pripeljete tudi še delujoče. Te zbiramo v posebnem kotičku za ponovno uporabo, ki smo ga namestili v lanskem letu, prav tako ob sodelovanju družbe ZEOS.

Kaj vse sodi med e-odpadke?

Veliki gospodinjski aparati (pralni in pomivalni stroji, štedilniki), termoakumulacijske peči, hladilno zamrzovalni aparati, mali gospodinjski aparati (mešalniki, feni, telefonski aparati, mobilniki, vrtalni stroji ipd.), televizorji in računalniki, tudi računalniški in telefonski kabli, računalniške miške, polnilniki, baterije in akumulatorji ter sijalke. Odpadne aparate je potrebno zbirati ločeno, ker vsebujejo nevarne sestavine, zlasti težke kovine. Te se pri strokovni razgradnji izločijo in uporabijo za nove aparate.  
razredi OŠ Trbovlje so v torek, 11. oktobra 2022, v sklopu naravoslovnega dne obiskali naš ZC Neža, pred enoto Alojza Hohkrauta pa so se seznanili z multimedijskim vozilom E-transformer 2.0 družbe ZEOS. Na vprašanje, kam dajo odslužene mobilnike, so vse skupine odgovorile, da v predal oz. omaro. Ker tja odsluženi aparati ne sodijo, vam predlagamo, da jih prinesete v ZC Neža, kjer jih bomo oddali na ustrezno razgradnjo.

Manjše neuporabne aparate lahko oddate tudi v namenskih uličnih zbiralnikih v mestu, odvoz večjih pa naročite v okviru odvoza kosovnih odpadkov iz gospodinjstev.

Še dodatno akcijo zbiranja uporabnih aparatov bomo organizirali v Trbovljah predvidoma naslednje leto.