Čistilni in vlažilni robčki povzročajo težave v kanalizaciji





Trbovlje, 29. julija 2021 - V teh dneh so odpadki, predvsem vlažilni in čistilni robčki, v zadrževalnem bazenu na Savinjski cesti povzročili okvaro, zaradi katere je prišlo do zamašitve in iztekanja fekalij. Še zdaleč ne gre za osamljeni primer, zato občane ponovno pozivamo, da čistilnih in vlažilnih robčkov ne mečejo v straniščno školjko. 

Vlažilni in čistilni robčki povzročajo velike težave za kanalizacijski sistem, saj prihaja do okvar, mašitev in iztekanja fekalij, posledično pa tudi do nepotrebnega dodatnega vzdrževanja in s tem povezanih dodatnih stroškov. 

Vlažilni in čistilni robčki niso toaletni papir!

Vlažilni in čistilni robčki vsebujejo snovi, ki preprečujejo, da bi se enostavno razgradili, kot se razgradi toaletni papir. To pomeni, da ne razpadejo, ampak se namesto tega zadržujejo v kanalizacijskem sistemu in skupaj z ostalimi odpadki, ki tja ne sodijo, povzročajo zamašitve cevi, okvare črpalk in druge težave, ki onemogočajo normalen pretok fekalij po sistemu do čistilne naprave. 

Ponovno prosimo občane, da vlažilnih in čistilnih robčkov ne mečejo v straniščno školjko. Tja spadajo zgolj človeški iztrebki in izločki ter toaletni papir. 


SLIKA DESNO: zamašitev v zadrževalnem bazenu na Savinjski cesti zaradi vlažilnih in čistilnih robčkov.

Kaj (ne)spada v straniščno školjko, pa najdete na TEJ POVEZAVI.