3. julij: dan brez plastičnih vrečk



Trbovlje, 3. julija 2019 - Ste vedeli, da je danes mednarodni dan brez plastičnih vrečk? Posvečamo ga ozaveščanju o posledicah, ki jih plastične vrečke puščajo v naravi.

3. julij je mednarodni dan brez plastičnih vrečk. Kljub temu, da v trgovinah ni več brezplačnih plastičnih nosilnih vrečk, raznovrstne vrečke še vedno prepogosto uporabljamo. In žal se kot odpadek velikokrat znajdejo na napačnem kraju.
Kaj se zgodi z odvrženimi vrečkami v okolju?
 
Raznašajo jih veter in vodotoki, ki jih zanesejo v morja. Vmes počasi razpadajo na manjše kose, delce, vse do mikroplastike. Te je nemogoče zajeti in odstraniti. Po prehranjevalnih verigah prehajajo vse do človeka. Pa ne zgolj z morsko hrano, mikroplastika je tudi na naših njivah in lahko celo v pitni vodi. Naše podeželje je polno folij od senenih bal in druge plastične navlake. Posledice tega onesnaženja so dolgoročne in nepredvidljive, saj se plastika v naravi razkraja tudi do 1000 let. 
 
 

Spremembe zakonodaje za zmanjšanje potrošnje plastičnih vrečk

 

Nekatere države so plastične vrečke prepovedale oziroma uvedle visoke dajatve na njihovo uporabo. Tem zgledom sledi tudi Slovenija, saj je v slovenski pravni red prenesla evropsko direktivo glede zmanjšanja potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk. Tako že od januarja letos v trgovinah pri blagajnah ni več brezplačnih plastičnih vrečk za enkratno uporabo, kar naj bi nekoliko zajezilo njihovo uporabo.
 
Pod drobnogled dajmo naše ravnaje z vrečkami in plastiko nasplošno. Pomislimo, kaj lahko kot posamezniki naredimo za manj plastičnih vrečk in manj plastike in to ne samo danes, temveč sleherni dan. 
 

Predlogi:

 

- pri kupovanju sadja in zelenjave uporabljajmo pralne vrečke za večkratno uporabo,
- uporabljajmo nakupovalne vrečke za večkratno uporabo, torbe, košare ali cekre,
- odpadne vrečke in vso drugo odpadno embalažo pravilno ločujmo v namenske zbiralnike,
- za zbiranje odpadne embalaže ne uporabljajmo vrečk za odpadke, ker s tem po nepotrebnem ustvarjamo dodatne plastične odpadke, povsem primerno je zbiranje v škatli, vreči za večkratno uporabo ali pa vrečko za odpadke uporabite večkrat,
- tudi na dopustu ne pozabimo na okolje in čim manj uporabljajmo plastične vrečke, ker obmorske države oz. kraji žal pogosto ne zmorejo ustrezno poskrbeti za odpadke,
- kmetje, ne puščajte plastičnih folij in druge plastike kjerkoli v okolju!