29. september: mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in zmanjševanju odpadne hrane





Trbovlje, 29. septembra 2020 – Ustavimo izgube hrane in odpadno hrano. Za ljudi. Za planet. To je sporočilo prvega mednarodnega dne ozaveščanja o izgubah hrane in zmanjševanja odpadne hrane.

Skupščina združenih narodov je današnji dan razglasila za mednardoni dan ozaveščanja o izgubah hrane in zmanjševanju odpadne hrane, ki ga v letošnjem letu obeležujemo prvič.
DEJSTVA
14 % hrane se izgubi že na poti od pridelovalca do prodajalca. Velike količine hrane pa se izgubijo na nivoju prodaje in potrošnje.
Več kot 20 % sadja in zelenjave konča med odpadno hrano.
Okoli 6 % pitne vode izgubimo na račun odpadne hrane.

Problematika odpadne hrane se v zadnjih letih vse pogosteje pojavlja kot pereč problem na področju ravnanja z odpadki, saj ob porastu lakote v svetu hkrati zavržemo tudi vse več hrane. Zavržena hrana predstavlja veliko obremenitev za okolje, saj s tem izgubljamo vire, ki so bili potrebni za proizvodnjo hrane: vodo, zemljo, delo in tudi kapital. Ob tem zavržena hrana med procesom razgradnje izpušča toplogredne pline ter pripomore h klimatskim spremembam.

Združeni narodi zato tako na globalni kot lokalni ravni pozivajo k učinkoviti rabi hrane, ki jo proizbedemo. Nove tehnologije, inovativne rešitve, dobre prakse in novi načini dela na področju kakovosti hrane in zmanjševanja odpadkov so ključni za sprememe na tem področju.

Na poti do zmanjševanja odpadne hrane morajo svoj korak storiti tako proizvajalci hrane kot tudi prehrambna industrija, prodajalci in potrošniki.